Rezultati analize DNK otkrivaju da je Elvisu Prisliju suđeno da umre mlad

Novi medicinski nalazi ukazuju na to da pevač možda nije umro od narkotika niti prejedanja. Ta vest iznenadila je njegovu familiju i fanove.

DNK uzorak iz Elvisove kose sugeriše da je Kralj patio od genetskog oboljenja srčanog mišića – hipertrofične kardiomiopatije. U poslednjim godinama ispoljavao je simptome tog stanja, uključujući i nepravilan rad srca, umor, nesvesticu i visok krvni pritisak. Novi rezultati pokazuju da je, bez obzira na njegov način ishrane, pevaču suđeno da umre mlad.

Rezultati su objavljeni nakon kupovine Elvisovog pramena kose od njegovog frizera (za $2000) i analize njegovog genoma kroz program „genetskog plana života“. Prezenter Mark Evans je rekao: „Obojica, Elvis i njegov lekar, okrivljavani su godinama zbog njegove prerane smrti jer se smatralo da je podlegao navikama u ishrani i predoziranju narkoticima. Međutim, sada znamo da, iako ove ovisnosti pomažu, odnosno ubrzavaju taj proces, ipak je primarni uzrok njegova ’genetska sudbina’.“

Tokom tri meseca DNK testiranja, problemi su nađeni na hromozomu 11 – oblik poznat da izaziva hipertrofičnu kardiomiopatiju, bolest srčanog mišića koja se obično javlja kod muškaraca između 20. i 40. godine. Hromozom 19 je pokazao varijaciju za gojaznost, hromozom 17 za glaukom i hromozom 1 varijaciju za migrene.

Istraživači su kontaktirali kćer pokojnog pevača kako bi joj saopštili rezultate istraživanja, ali za sada nema informacija o njenoj reakciji.

Elvis je umro u svom kupatilu, 16. avgusta 1977, u 42. godini, ali je većina detalja vezana za njegovu smrt skrivana od javnosti.

U to vreme je bolovao od glaukoma, visokog krvnog pritiska, oštećenja jetre i uvećanog debelog creva.

Program o DNK pokojnih velikana takođe pokušava dati odgovore na pitanja o genetskim slikama Hitlera, Ajnštajna i Merilin Monro.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.