Sajsi MC

Interviju

Glasanje nije opcija, opcija je delanje. Reći nekad NE na nepravdu, lokalno se osvestiti.


Bend Sajsi bio je svojevremeno „crossover“ novina na alternativnoj domaćoj sceni. Šta je bio uzrok raspada?

Uobičajeni razlozi zbog kojih se generalno bendovi raspadaju… takve stvari se dešavaju. Bila sam solo i pre benda, tako da sam samo nastavila dalje. Svako ko je bio u bendu zna koliko su međuljudski odnosi fragilne stvari i svako ko je imao bend je u stvari dobio životno iskustvo, samo brži kurs.

 

Danas se uglavnom baviš digitalnim hip-hopom. Nedostaje li ti živi zvuk, ili preferiraš digitalne matre?

Ne nedostaje mi ništa i ne preferiram ništa. Radi se o tome da tekst diktira i zahteva određenu podlogu, pustim da tekst bira muziku. Nešto više leži uz živu svirku, a nešto uz matre, bitna je suština.

 

Tvoja popularnost je naglo porasla otkada nastupaš kao solo artist. Kako to objašnjavaš?

Nema to veze sa tim, tako se slučajno pogodilo, nije nešto što sam planirala, nema tu šta da se objašnjava. Konkretno, Tifani mi je obezbedila da se obrati pažnja na moj rad. To bi se desilo i da jesam i da nisam bila sa bendom.

 

Ko je pratio tvoju karijeru malo pomnije, primećuje liričku evoluciju. Tekstovi su oskudniji, i konkretniji, sa vrlo jasnom porukom. Prisutan je socijalni, donekle i politički momenat?

Uvek je bio prisutan socijalni momenat, pogotovo na prvom albumu. Razlika je samo u tome da li je tekst pisan ovako ili onako. Tokom rada sam istraživala razne stilove pisanja i normalno je da se vidi promena ili eksperimentisanje.

 

Objasni nam svoje prisustvo na blokadi Filozofskog fakulteta i protestu za slobodu Palestine.

Taj njihov poduhvat je velika hrabrost, to se i videlo kasnije, jer su time uspeli da razotkriju toliko trulog na samom univerzitetu, videlo se ko je ko. Način na koji se uprava fakulteta ponašala je bio katastrofalan.

 

Da li da, shodno tome, očekujemo još angažovanije tekstove?

Ako budem raspoložena za to, da. O određenim pojavama u politici i društvu mi je gadno da pišem i ne želim… sve zavisi… bolje da bude spontano nego po svaku cenu da napišem nešto samo da bih bila u trendu.

 

Tvoji su medijski nastupi često obeleženi iznovnim predstavljanjima, iako si čvrsto afirmisana umetnica, a tekstovi podležu misinterpretacijama. Koliko ti je teško da ostvariš zdravu komunikaciju sa novinarima?

Hmmmm, kao i uvek i svuda, ima novinara koji urade neko istraživanje o sagovorniku, a ima i onih koji misle da sagovornik nije dovoljno bitan i postavlja mu kliše pitanje. Meni lično ne smeta kad novinar dođe nespreman.

 

Sudeluje li sestra Tijana u pisanju tekstova i koji je njen doprinos?

Tijanin doprinos je više muzički, ipak je ona muzičar, ne meša se u proces pisanja. Nekad prokomentariše da joj se nešto sviđa ili ne… Ona, kao i DJ B.k.o. ili naš Ivan Mihajlović, uglavnom prate tehnički deo, dok snimam. Oni su moje uši.

 

Novi materijal?

Uvek se radi neka nova pesma, to je suština svega.

 

Kroz nekoliko dana su izbori u „Juesej“, treba li, i za koga, „Tadžikistan“ da glasa?

Glasanje nije opcija, opcija je delanje. Reći nekad NE na nepravdu, lokalno se osvestiti.

 

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.