Satelitski snimci otkrivaju gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

Satelitski snimci otkrivaju gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

 

NATO je objavio satelitske snimke ruskih vojnih trupa na istočnoj granici Ukrajine: veliku koncentraciju borbenih aviona, helikoptera, artiljerije, pešadije i specijalnih snaga, za koje zvaničnici kažu da bi u roku od 12 sati mogle biti spremne za pokret.

Snimci su pušteni samo par sati nakon izjave Moskve da ne postoji ništa neobično u kretanju vojnih trupa, i da nema razloga za uzbunu.

Na slikama se vide stotine tenkova i oklopnih vozila, koji navodno čekaju naređenja za pokret, na lokacijama udaljenim od granice jedva 50km.

U prethodno praznoj, „Buturlinovka“ vazdušnoj bazi, sada se nalaze na desetine brzih mlaznjaka, iako ne postoje hangari kao ni druge infrastrukture povezane sa takvim aktivnostima. U drugoj „Belgorod“ bazi, na samo 25km od granice, viđeno je preko 20 helikoptera smeštenih na poljanama oko baze.

„Ovo je sposobna i vrlo moćna sila, spremna za pokret“ izjavio je general Geri Dikin, koji vodi NATO krizne operacije.

Dikin je rekao da između je 35.000 i 40.000 ruskih vojnika u stanju pripravnosti, čekajući odluke na najvišem nivou.


NATO slike otkrivaju spremnost ruskih trupa na invaziju, a ne samo „vojnu vežbu“ kao što Moskva tvrdi. Baza „Kuzminka“, gde su okupljeni tenkovi, i pešadijska borbena vozila, takođe ne poseduje odgovarajuće kasarne, pa čak ni parking mesta za tolika vozila.

Dikin je upozorio da bi potencijalna invazija mogla biti izvršena i na udaljenija mesta od istočne Ukrajine, gde trenutno pro-Ruski elementi zahtevaju secesiju. „Mogućnost postoji, ali ne znamo njihove namere“, kaže Dikin.

Separatistički protesti u istočnoj Ukrajini ulaze u peti dan, a Moskva negira da priprema invaziju. Rusko ministarstvo vanjskih poslova insistira da nema ni govora o invaziji, i da su pokreti vojnih trupa sastavni deo vojne vežbe.

 

Gardian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.