Bojkot mejnstrim medija???

Juče se na društvenim mrežama pojavio proglas kojim neke organizacije pozivaju na bojkot mejnstrim medija. Akciju je započela marksistička organizacija “Revolucionarna Narodna Partija – Front” (RNPF), a ubrzo zatim akciji se priključuju beogradski reggae bend “FC Apatride UTD”, novosadska grupa „Shiny Lion and the Far Nipple“, zrenjaninski Hip Hop sastav “Gipsy Mafia”, ekipa “Zero Tolerance” koja se bavi podrškom  i organizovanjem akcija solidarnosti, i radni  kolektivi “InexFilm” i “Zozon”. Uzeli smo kratke izjave od aktera poziva na bojkot kako bismo saznali nešto više o akciji.

Kliknite za uvećanje

 

Šta je suština bojkota?

RNP-F : Kao što možete pročitati u proglasu. Znate da su mejnstrim mediji finasirani od strane države i krupnog kapitala, i da služe kao instrument kontrole mišljenja i svakog subverzivnog političkog i kulturnog delovanja. U imperijalističkim centrima, poput SAD, Britanije ili Francuske, oni između ostalog, kao što ste prošle nedelje mogli zaključiti, služe i za građenje popularne podrške za neokolonijalne projekte, a kod nas za popularizaciju privatnih inicijativa, ekstremnu liberalizaciju tržišta, mere štednje, evropske integracije itd…Dakle za sticanje podrške kvislinške politike kojom se dovodimo u poziciju kolonije, za širenje i doziranje međunacionalne mržnje ili pak tolerancije po potrebi, za pravdanje sve većih socijalnih razlika,  za kulturni rasizam prema Romima, ili narodima trećeg sveta itd…

Paradoks je što vam, recimo novine, sve to još i naplaćuju. Vreme je da se na to ukaže, i protiv toga bori.


Zašto ste se odlučili da podržite bojkot?

Zero Tolerance : Priključujemo se bojkotu mejnstrim medija i u potpunosti obustavljamo svaki oblik saradnje sa njima. Pojam “nezavisni medij” je u domenu urbane legende i mita.

Odbijamo da podržavamo i učestvujemo u formiranju lažne slike sveta i društva u kome živimo, koja se perfidno kreira uz pomoć medija, moći, vlasti i političke elite.

Odbijamo da budemo deo masovne manipulacije koja ima za cilj da onemogući svaki vid otpora i solidarnosti, kao i revolucionarnih ideja i pokreta – kako bi nesmetano mogla da se širi ideologija neoliberalizma. Odbijamo da budemo deo totalitarne korporativne mašinerije u kojoj je sloboda mišljenja, izražavanja stavova, načina i oblika delovanja podvrgnuta represiji i cenzuri ukoliko odstupa od politički korektne uređivačke politike.

Potpuni bojkot je samo jedan od načina borbe. Podržavamo i promovišemo bojkot mejnstrim medija i van granica Srbije.


Šta mislite da ćete time postići?

RNP-F : Jedno je sigurno – pasivnošću i neangažovanošću, nećemo ništa postići, i tako se ostaje u domenu jeftine priče. Svaki udarac kapitalizmu pomaže njegovom padu, a to je bitno da se shvati.

Zero Tolerance : Grupe i pokreti koji nisu finansirani od strane političkih partija, moćnih pojedinaca koji su u sprezi sa vladajućom elitom – moraju se udružiti i solidarisati.


Jesu li i druge levičarske grupe pružile podršku, ili je možda najavile?

RNP-F : Rano je da se o tome govori. Svi su obavešteni i svaka podrška je dobrodošla, bilo da su u pitanju političke, radne, ili kulturne organizacije. Svojim će primerom, i akcijom, inspirisati i šire narodne mase na delovanje.


Kakav odziv očekujete?

FC Apatride UTD : Milione ljudi na ulicama sutra ujutro. Zezamo se. Ne razmišljamo o tome, i ne radimo to zbog unapred poznatog, velikog ili malog odziva. Naše je da učestvujemo. Uputili smo poziv mnogim kolegama, ali većina njih je uplašena, ili bi da odbrane te male privilegije, ne zamerajući se moćnicima. Ne želimo da ih kritikujemo, već ohrabrimo, i poručimo da nose neku odgovornost kao javne ličnosti, i da nam niko neće pokloniti promene ako se sami ne organizujemo. Ima jedna engleska izreka „put your money where your mouth is“,  a ima i ona Marlijeva „soon we’ll find out who is, the real revolutionary“. Jedno je sigurno, a to je da smo zajedno jači.

 

Obrazac za pristupanje bojkotu: https://rnp-f.org/2015/01/12/саопштење-бр-1-2/

RNP-F: http://rnp-f.org ,https://www.facebook.com/RevolucionarnaNPF

Zero Tolerance: http://zerotolerance.jigsy.com/index

FC Apatride UTD: https://www.facebook.com/fcapatrideutd

InexFilm: https://www.facebook.com/InexFilm?fref=ts , https://www.inexfilm.org

Shiny Lion and the Far Nipple: https://www.facebook.com/slatfn

 Zozon: http://rnp-f.org/2015/01/12/saopstenje-br-1-2/https://www.facebook.com/ZOZONEofficialPAGE

Gipsy Mafia: https://www.facebook.com/GipsyMafia?fref=ts

 

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.