Intervju sa jednim od osmorice uhapšenih španskih dobrovoljaca

„Teroristi su vlade koje naoružavaju ukrajinske nacističke bataljone”

51592sergioOsam mladića je uhapšeno i optuženo za terorizam u policijskoj operaciji koju je sudija Santjago Pedraz naredio prošlog petka u provincijama Asturije, Katalonije, Ekstremadure, Madrida, Navare i Mursije. Svi su pušteni na slobodu istog dana. Jedan od njih je Serhio Besera. Telefonom smo popričali s njim da bismo saznali okolnosti u kojima je operacija izvršena.

Kako je prošlo hapšenje?

Uhapsili su me kod kuće, u petak ujutru, oko 6.30. Došli su maskirani i naoružani policajci i odveli me pod pretnjom oružjem. Rekoše mi da su me uhapsili zbog „borbe sa teroristima”. Iznenadio sam se. U Madridu se obično ne viđaju maskirani policajci prilikom privođenja.

Odveli su me u stanicu i nakon toga su mi pretražili stan, odneli telefon i još ponešto. Vratili smo se u stanicu i posle podne su me pustili na slobodu uz optužnicu. Za sada nisu preduzeli nikakve posebne mere protiv bilo koga od uhapšenih.

Kako su se ophodili prema tebi u stanici?

Bili smo odsečeni od sveta. Iako nam nisu dozvolili da se javimo porodici, dobro su se ophodili prema nama.

Za šta vas konkretno optužuju?

Za posedovanje oružja i eksploziva, ubistvo, učestvovanje u oružanom sukobu „protiv interesa Kraljevine Španije”, narušavanja neutralnosti Španije i terorizam. Sve optužbe su lažne.

Smatraju vas teroristima jer ste bili u ratu u Donbasu.

Mi nismo teroristi. Otišli smo u Donbas da branimo civilno stanovništvo i time se ponosimo. Oni koji naoružavaju i podržavaju ukrajinske naciste, kao npr. Španija, [oni] su teroristi. Oni što su došli našim kućama sa pištoljima, [oni] su teroristi. Govore da smo narušili neutralnost Španije. To je neverovatno. [Sami] su narušili tu neutralnost pre nas, podržavajući NATO i finansirajući ukrajinske nacističke bataljone.

Među slikama uhapšenih, iznenadila me je fotografija pištolja. Imali ste oružje u kući?

Nisam gledao televiziju, ali me ne iznenađuje. Ja nemam pištolj kod kuće niti verujem da ga iko ima. Nismo doneli oružje bilo kakvog tipa iz Donbasa, to je preterivanje i nameštaljka. Jedan prijatelj mi je rekao da su španski mediji imali veoma loše držanje [povodom ovog slučaja]. U mom slučaju, dnevnik „Pais” je objavio moje radno mesto. Nismo to zaslužili, ne poštuje se naša privatnost.

Smatraš li da ova operacija ima za cilj kriminalizovanje internacionalističkog jedinstva?

Bez sumnje. Mi ćemo nastaviti rad putem internacionalizma. Narodu Donbasa je potrebna naša pomoć sada više nego ikad.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: Ibai Trebiño, "Ukrainako batailoi naziei armak ematen dizkieten gobernuak dira terroristak", http://www.argia.eus/albistea/ukrainako-batailoi-naziei-armak-ematen-dizkioten-gobernuak-dira-terroristak

One Response to Intervju sa jednim od osmorice uhapšenih španskih dobrovoljaca

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.