Subvencije kompanijama za fosilno gorivo više od izdataka za zdravstvo

Izvor: Wikimedia.org

Izvor: Wikimedia.org

Kompanije za fosilno gorivo, koje svojim radom štetno utiču na okolinu, svake godine dobijaju 3500 milijardi dolara subvencija, trošeći približno 10 miliona dolara u minutu, procena je MMF-a.

Finansijska organizacija dodaje i da cifra od 3,5 triliona premašuje celokupna izdavanja svih svetskih vlada za zdravstvo.

Teški zagađivači izbegavaju plaćanje globa zbog sagorevanja uglja, ulja i gasa, koje šteti lokalnoj populaciji i prouzrokuje katastrofe velikih razmera poput suša i poplava.

Rezultati su mnogo ozbiljniji nego što se očekivalo, a hoće li biti da reforme subvencija za energiju nakon ovih rezultata, videćemo. Reforma subvencija za energiju mogla bi imati znatnog uticaja na budžet, okruženje i uopšte na kvalitet življenja.

MMF-ov izveštaj bacio je loše svetlo na industriju fosilnih goriva i mogao bi se pokazati kao odlučujući faktor planiranja budućih političkih strategija.

“Ova značajna analiza ruši mit o tome kako su fosilna goriva jeftina, pokazujući da je njihova cena zapravo ogromna. Nema opravdanja za ovolike subvencije za fosilna goriva, koje poremećuju tržište i štete ekonomijama, posebno u siromašnijim zemljama”, Gardijanu je izjavio Nikolas Stern, vodeći klimatski ekonomista na Londonskoj školi ekonomije.

Po njemu, procena MMF-a je verovatno umerena, dok bi stvarne cifre za subvencije mogle biti i znatno veće.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.