Mugabe: formiraćemo Međunarodni krivični sud, koji će suditi Evropljanima

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, koji i predsedava Afričkom unijom, kaže da Afrika treba da uspostavi sopstveni Međunarodni krivični sud, koji će imati zadatak da procesuira zapadnjačke lidere koji su počinili zločine na kontinentu.

Kako piše novina Kronikl (Chronicle) koja je u vlasništvu države, Mugabe je rekao da je vreme da Afrika uspostavi krivični sud koji će tražiti pravdu za ‘ozbiljne’ ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje je počinio Zapad, naročito tokom kolonijalne ere.

“Počinili su zločine, kolonijalne zločine velikih razmera – napravili pokolj naših ljudi i držali ih u zatvorima. Ako pogledamo moj slučaj, zašto sam bio zatvoren 11 godina? Opraštamo im, ali možda tako nismo pravedni prema sebi. Kada vi uspostavljate Međunarodni krivični sud da sudi nama, mi ćemo uspostaviti Međunarodni krivični sud da sudi vama, da sudimo gospodinu (Džordžu) Bušu i gospodinu (Toniju) Bleru”, citirane su Mugabeove reči.

Podsetimo, Mugabe je proveo 11 godina života u zatočeništvu kao politički zatvorenik usled borbe protiv britanskog kolonijalizma.

Naglasio je da je Međunarodni krivični sud – sud zapadnih zemalja, koji isporučuje zapadnjačku nepravdu Afrikancima.

Mugabe je ovo izjavio obraćajući se novinarima na međunarodnom aerodromu u Harareu dok je ispraćao svog malijskog kolegu, predsednika Ibrahima Bubakara Keitu, koji je bio u trodnevnoj poseti ovoj afričkoj zemlji.

Keita se složio, dodavši da je “do Afrikanaca, a ne Evropljana ili Amerikanaca da sude svojim liderima”.

Mugabeove opaske usledile su nekoliko dana nakon što je sudanski predsednik Omar al-Bašir izbegao nalog za hapšenje od strane Međunarodnog krivičnog suda napustivši ranije samit Afričke Unije koji je održan u Johanesburgu.

Na samitu, Mugabe je zahtevao masovno povlačenje afričkih država iz Međunarodnog krivičnog suda.

Vremešni lider oštro je kritikovao Međunarodni krivični sud nakon što je al-Bašir izbegao hapšenje, rekavši da je međunarodni sud nepoželjan u Africi.

“Ovo nije sedište Međunarodnog krivičnog suda, ne želimo ga uopšte u ovom regionu”, rekao je Mugabe.

Mugabe se ‘obrušio’ i na nevladine organizacije finansirane iz ‘stranih’ fondova, koje su, kako je rekao, radile na al-Baširovom hapšenju.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

One Response to Mugabe: formiraćemo Međunarodni krivični sud, koji će suditi Evropljanima

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.