U napadu marksističke gerile na kolumbijski vojni helikopter poginule 4 osobe

Kolumbijski mirovni pregovori primili su još jedan udarac u ponedeljak kada su Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), uništile vojni helikopter kopnenom minom, ubivši 4 vojnika i ranivši 6, rekli su zvaničnici.

Vojska je saopštila da je mina koja je uništila helikopter najverovatnije aktivirana daljinski, preneo je Rojters. Blek Hok UH60, američke izrade, nosio je kopnene trupe koje je trebalo da pomognu u popravci cevovoda koji su pobunjenici pogodili prošle nedelje.

Kolumbijska vojska objavila je na Tviteru da je istraga u toku.

Eksplozija se dogodila u ruralnom naselju Teorama, u oblasti Severni Santander, u blizini granice sa Venecuelom. Severni Santander je dugo bio žarište gerilskih aktivnosti, delom zbog rudarskih projekata koji su se tu odvijali.

Kada je vojska usred mirovnog procesa tokom maja ubila 26 pobunjenika u vazdušnom napadu, FARC je krenuo sa napadima na kolumbijsku naftnu infrastrukturu i druge ekonomske ciljeve i tako obustavio prekid vatre sa svoje strane.

Nasilje je eskaliralo sa obe strane pet decenija dugog konflikta u Kolumbiji, kada je vojska u ponedeljak zarobila jednog od finansijskih lidera FARK-a, Ubera Velaskeza Galinda, zvanog Andres Čorizo, kažu izveštaji.

Jedan od najvećih udaraca kolumbijskoj infrastrukturi zadat je ranije ovog meseca kada je grupa gerilaca presrela konvoj naftnih cisterni, 8. juna u Putumaju, nateravši vozače 19 tankera da proliju, kako se pretpostavlja, 200.000 galona sirove nafte na drum.

FARK je pokrenuo još jednu ofanzivu 16. juna, kada su pobunjenici napali cevovod Limon-Kovenjas. Helikopter koji je nastradao u incidentu u ponedeljak prevozio je trupe koje je trebalo da obezbede i poprave cevovod.

Dan posle napada na cevovod Limon-Kovenjas, gerila je napala cevovod na još jednom mestu, u opštini Tibu, takođe u Severnom Santanderu. Vlasti još uvek procenjuju razmere štete načinjene prilikom napada.

Kolumbijska nacionalna naftna kompanija Ekopetrol pretrpela je već 22 napada ove godine, što je dovelo do gubitka od 2,1 milijarde dolara i do nesagledive ekološke štete.

FARC pokazuje vladi da nije pobeđen i da ima moć da značajno utiče na život i ekonomiju nacije, kao i da odluka vlade da simultano sa mirovnim procesom izvodi vojna dejstva protiv FARC gerile, neće proći nekažnjeno.

Uprkos nasilju, FARC je u utorak ujutru ponovo pozvao na obostranu obustavu vatre.

“Žaleći zbog vesti o poginulima u borbi, što je moglo biti izbegnuto obostranom obustavom vatre, ponovo pozivamo predsednika Santosa da preispita mogućnost prekida rata”, pobunjenici su rekli u saopštenju.

Klimavi mirovni pregovori između vlade i FARC-a nastavljaju se u Havani uprkos krvoproliću, no predviđanja analitičara nisu baš najsvetlija. Zahtevi FARC pobunjenika uključuju i povratak zemlje koja sada pripada korporacijama, prethodnim vlasnicima tj. seljacima, kao i niz drugih škakljivih pitanja.

Podsetimo, FARC se u Kolumbiji bori na dva fronta, protiv vojske vlade Kolumbije i protiv desničarskih vojnih paraformacija koje finansiraju lokalni kapitalisti.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.