Britanski lord osumnjičen za silovanja dečaka

Lord Janner – Foto: PA

Član britanskog Doma lordova “zlostavljao je, silovao i mučio” decu u prostorijama Doma parlamenta, navedeno je u utorak uveče u jednoj od najšokantnijih optužbi koja se mogla čuti vezano za sve veći skandal sa poznatim i moćnim ljudima koji su vršili seksualne zloupotrebe.

Policija je dala preporuku da se lord Džaner, koji je član laburističke stranke, krivično goni za 6 silovanja i 16 seksualnih napada, u periodu između 1969. i 1998. godine, međutim, tužilaštvo je odlučilo da 86 godina stari lord nije sposoban za suđenje.

Žrtve zlostavljanja, od kojih neke tvrde da su bile zlostavljane od strane Džanera kao dečaci, kažu da veruju da je ovaj političar zaštićen u okviru zataškavanja koje sprovodi vlast, koje je osmišljeno tako da štiti britanske bogataše i moćnike od sprovođenja zakona nad njima.

Zastrašujuće razmere seksualnog zlostavljanja koje su nad decom sprovele moćne figure iz britanskog javnog života iznesene su na videlo prošlog meseca, kada je policija otkrila da istražuje optužbe protiv 76 političara i skoro 250 lica od javnog značaja. Od kada je policija pokrenula seriju ispitivanja o seksualnim zlostavljanjima koja su počinili ljudi koji se nalaze na pozicijama moći, istražitelji su prikupli izjave o više od 100.000 navodnih napada.

Uprkos javnoj raspravi i policijskim istragama, aktivisti tvrde da britanski lideri i dalje pokušavaju da sakriju najgora zlostavljanja koja su nad decom i tinejdžerima činjena decenijama. Britanski zakoni o kleveti i uvredi, jedni su od najstrožih u svetu i doprinose tome se se žrtve spreče da javno govore protiv svojih napadača.

Sajmon Dančuk, laburista i član parlamenta, iskoristio je zakonski imunitet i u utorak uveče javno optužio Džanera za seksualno zlostavljanje malih dečaka.

Prošle godine, član britanskog parlamenta objavio je knjigu koja opisuje decenije seksualnog zlostavljanja koje je činio ser Siril Smit, koji takođe nije nikad krivično gonjen za zločine nad dečacima.

Kako se tvrdi u knjizi, u nekim slučajevima, detektivima je rečeno da moraju da prestanu da istražuju Smita; u drugim, tužioci su odlučivali da ‘nije u javnom interesu’ da se jednom od najpoznatijih političara sudi za silovanje dečaka tinejdžerske dobi.

Džaner, kome je dijagnostifikovana Alchajmerova bolest 2009, koristio je sopstveni auto i ličnu lordovsku propusnicu da posećuje Dom parlamenta sve do juna prošle godine, mesecima nakon što su njegovi advokati rekli policiji da je isuviše bolestan da bi bio ispitivan oko navodnih seksualnih napada.

Jedna od Džanerovih navodnih žrtava, Pol Miler (53), rekao je da ga je političar lično odabrao za putovanje u London. U to vreme Grevil Džaner bio je predstavnik Lestera u parlamentu, a Miler je bio devetogodišnjak koji je živeo u sirotištu.

Miler je dao iskaz u policiji u kojem detaljno opisuje način na koji se sa njim postupalo. Opisao je zbivanja za Sandej Ekspres: “Džaner nas je sačekao ispred Parlamenta i poveo nas u obilazak. Bio sam očaran sve do trenutka kada je skočio na mene u kapeli”.

Danas otac koji se borio sa depresijom i alkoholizmom, Miler je rekao da je bio previše uplašen u tom trenutku da bi ispričao članovima osoblja o napadu.  Sada kada je voljan da progovori, čini se da su njegovi strahovi da će biti ignorisan bili osnovani.

“Stao bi pred bilo koju javnu istragu. Nemam šta da krijem. Rekao bih da mislim da je Džaner i dalje zaštićen od zakona”, saopštio je Miler.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.