Bliži se nuklearni dogovor P5+1 i Irana

Izvor: Wikimedia

Izvor: Wikimedia

Sjedinjene države i ostale zemlje P5+1 blizu su postizanju dogovora sa Iranom vezanom za program nuklearne energije, tvrdi američki novinar iz Feniksa.

Majk Heris, urednik oblasti finansija na portalu Veterans Tudej, izjavio je to u telefonskom intervjuu za Press TV u nedelju, komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Džona Kerija u kojoj je on rekao da je ostvaren „istinski napedak” tokom pregovora u Beču.

„Tokom nekoliko proteklih dana ostvarili smo istinski napredak, ali želim da budem potpuno jasan da još nismo na željenoj poziciji što se tiče nekih od najkomplikovanijih pitanja”, Keri je rekao novinarima u austrijskoj prestonici u nedelju.

„Ohrabren sam rečima Džona Kerija. Mislim da je nuklearni dogovor sa Iranom vrlo blizu”, rekao je Heris.

„Mislim da će ovo dovesti do mnoštva drugih pogodnosti, kao što su skidanje sankcija, stabilizacija odnosa, trgovinska razmena između dvaju zemalja”, dodao je.

Predstavnici Irana i P5+1 – SAD, Rusija, Kina, Britanija, Francuska i Nemačka – učestvuju u intenzivnim pregovorima u Beču radi postizanja nuklearnog dogovora. Dve strane produžile su rok koji je prvobitno bio određen za kraj juna – na sveobuhvatni dogovor za koji je rok 7. jul.

Heris kaže da „sve strane još pregovaraju i pokušavaju da isposluju najpovoljniji mogući dogovor”.

„Ovo je kritična tačka, i ljudi treba da zapamte da je dobar kompromis onaj kada svi odu pomalo nezadovoljni, zato što su dali malo više nego što su mislili da treba”, naglasio je.

„Vrlo sam optimističan što se ovoga tiče. Zalagao sam se za normalizaciju odnosa sa Iranom dugo vremena”, tvrdi Heris.

„Po mom mišljenju, Iran ne predstavlja pretnju SAD, ili čak bilo kome u regionu. Oni su bili vrlo mirna zemlja”, analitičar je istakao.

„Vreme je da se krene napred, vreme je da se ljutnja iz prošlosti ostavi iza nas. Vreme je da se SAD angažuje i prihvati novu stvarnost”, zaključio je.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.