Delegacija Kube zvanično otvara ambasadu u SAD-u

cuban-embassy-washington.jpg_1504222778Kubanski ministar vanjskih odnosa Bruno Rodrigez, stigao je u Vašington na obeležavanje otvaranje ambasade i zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa nakon 54 godine. Diplomatski odnosi ove dve zemlje prekinula je SAD 1. januara 1959. godine u okviru neprijateljskih mera protiv kubanske revolucije.

Planirano da ministar Rodrigez održi govor nakon podizanja kubanske zastave, a potom da se sastane sa državnim sekretarom Kerijem.

Kubanska vlada sa predsednikom Raulom Kastrom na čelu, ponovila je da je za istinsku normalizaciju odnosa između dve zemlje neophodno podići pet decenija staru ekonomsku blokadu i vratiti zaliv Guantanamo Havani. Kuba takođe insistira da SAD prekine sa neprijateljskim merama protiv ove ostrvske nacije koje ukljčuju propagandne radio i TV prenose sa ciljem rušenja vlasti, te drugih subverzivnih planova koje SAD naziva „promenom režima”.

Protekle nedelje, zvaničnik kubanskog ministarstva vanjskih poslova Gustavo Maćin, upozorio je da SAD i dalje želi da ukloni KP Kube sa vlasti uprkos javnom obećanju predsednika Baraka Obame o napuštanju politike promene režima. „Morate ceniti predsednikove reči… ali takođe morate videti i šta se događa u praksi”, rekao je Maćin na konferenciji za novinare. „Nismo do sada videli ništa šta nagoveštva promenu u praksi”, rekao je. Ovaj zvaničnik je takođe citirao višemilionske budžete za ono šta SAD naziva programima za demokratiju na Kubi, a Kuba veruje da je u pitanju pokušaj da se promeni vlast i socijalističko uređenje države. Kako prenosi Rojters, SAD je za 2016. godine odredio preko 20 miliona dolara za programe navodnih žrtava političke represije, podršku građanskom društvu i slobodi govora.

SAD tek treba da odredi datum Kerijevog puta za Havanu radi ceremonije podizanja zastave. Nakon toga, očekuje se poseta kubanskim zvaničnicima i normalizacija diplomatskih odnosa.

Obama je pozvao Kongres u januaru da podigne embargo, ali do sada Kongres nije pokrenuo raspravu o tom pitanju. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je, međutim, oktobra 2014. godine po 23. put uzastpono osudio Vašingtonovu blokadu Kube.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Cuba-Delegation-in-Washington-to-Officially-Reopen-Embassy-20150720-0002.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.