Mugabe: Šutnućemo vas u zadnjicu


Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe je juče izjavio da Vlada neće oklevati da izbaci britanske i američke ambasadore ako nastave sa podsticanjem haosa u zemlji.

Pojedini vlasnici prodavnica se odupiru planiranoj relokaciji kojom Vlada Zimbabvea želi da preuredi centar Hararea, a obaveštajni izvori upiru na njihove finansijske veze sa ambasadama SAD i Britanije.

“Obavešteni smo da ambasadori Britanije i SAD plaćaju određenim prodavcima da se odupiru, a to su ambasadori zemalja koje su nam uvele sankcije”, rekao je Mugabe. “Mi ćemo im odmah reći da ako nastave time da se bave, izbacićemo ih iz zemlje.”

Napomenuo je da Amerikanci i Britanci gaje averziju prema miru u zemljama u razvoju i “samo žele da vide haos, destrukciju, i terorizam svuda.”

Njegova retorika je poprimila žustriji oblik kada je u datom trenutku poredio Britance i Amerikance sa demonima.

“Kakvim su to demonima opsednuti? Kada neko konstantno insistira da ugrozi mir i spokoj jedne nacije, da podriva jedinstvo naroda, kakve koristi od njega imamo? Nama britanski ambasador nije potreban, kao ni američki, ali oni žele diplomatsko predstavništvo u našoj zemlji. Mi se takvim stvarima ne bavimo u njihovim zemljama. Dakle, lepo se ponašajte i bićete u miru sa nama, loše se ponašajte i mi ćemo vas izbaciti šutem u zadnjicu. Ovo je naša zemlja. “

Govor je održao u Harareu, na međunarodnom sajmu malih i srednjih preduzeća, za koja tvrdi da održavaju ekonomiju Zimbabvea uprkosu ekonomskim teškoćama, velikoj suši i ekonomskim sankcijama nametnutim od strane Zapada.

“Čak i ako smo mali, imamo moć da se odupremo, i da se postaramo da nikada više ne osetimo jaram kolonijalizma” rekao je Mugabe.

Predsednik Zimbabvea je pohvalio odnose sa Iranom nakon potpisanog Memoranduma za jačanje saradnje u više oblasti, dok ekonomsku saradnju sa Kinom vidi kao ključ razvoja zemlje pod sankcijama Zapada.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.