Nakon vojnih uspeha Gadafijevih lojalista Britanci šalju trupe u Libiju


Britanske trupe su spremne za polazak u Libiju, navodno kao deo međunarodne mirovne misije, sa zadatkom da obezbede sigurnost u zemlji i da se suprotstave opasnosti od Islamske Države na severu Afrike.

Ova vest stiže neposredno nakon izveštaja da su snage lojalne bivšem lideru Muameru al-Gadafiju oslobodile libijski grad Barak, što je pokrenulo talas oduševljenja među stanovnicima ostalih libijskih gradova, i izvelo ogroman deo libijske populacije na ulice u znak podrške vojsci Džamahirije.

Ovakav razvoj situacije veoma zabrinjava Zapad, jer pokazuje da pune četiri godine nakon svrgavanja pukovnika Gadafija od strane NATO-a i pro-zapadnih pobunjenika, veći deo libijskog naroda i dalje podržava bivši režim, dok novu libijsku vlast vide kao marionetsku, i u službi Zapadnih interesa.

Iako je ovonedeljna situacija u Libiji izazvala erupciju saopštenja, fotografija i video klipova na internetu, na snazi je medijska tišina, baš kao i u slučaju aktuelnog masakra civila u iračkom gradu Faludža.

Situacija u Libiji možda deluje konfuzno i haotično, no ono što je svima jasno jeste da, uprkos haosu i navodnom “bezvlašću” Zapadni ekonomski interesi nisu ugroženi, a eksploatacija resursa kao i njihov bezbedan dotok na evropsko tlo nisu do sada dovedeni u pitanje.

U tom kontekstu treba posmatrati i ovu najavu britanskog vojnog angažovanja u Libiji.

Naime, iako je navodni cilj misije suprotstavljanje opasnosti od Islamske Države, čije su snage na severu Afrike zanemarljive uprkos medijskoj fami, britanska vojna akcija biće uperena ka dva, mnogo ozbiljnija problema iz perspektive Zapadnih centara moći.

Prvi je jačanje vojnog pokreta pristalica bivšeg lidera Muamera al-Gadafija, koji će zauzimanjem šire teritorije direktno ugroziti Zapadne ekonomske interese i nacionalizovati naftnu industriju, a drugi je problem afričkih imigranata kojih u Libiji, prema nekim navodima, ima oko dva miliona, i koji čekaju priliku da pređu Mediteran.

Ono što je za sada sigurno je da u Britaniji, kao ni u ostatku Evrope, neće biti opozicije britanskom vojnom angažovanju u Libiji, a vojni zvaničnici iz SAD, Francuske, Španije i Nemačke, najavili su danas da će se pridružiti “misiji da se stabilizuje zemlja, nakon što se formira vlada nacionalnog jedinstva.”

Rad na formiranju nove zajedničke vlade i finaliziranju sporazuma o podeli vlasti je intenziviran, usled pritisaka od strane Zapada koji čeka da otpočne vojnu akciju na poziv novoformirane vlade.

Jednom kada usledi poziv novih libijskih vlasti, P3 + 5 će tražiti odobrenje za vojnu akciju kroz rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a, u vidu “pomoći za obuku lokalne policije, vojske i obalske straže”, a na moguću opoziciju od strane Rusije ili Kine malo ko i računa.

Specijalne snage iz Britanije, Francuske i SAD biće potpomognute američkim i francuskim vazdušnim napadima, a akcija se za sada planira krajem avgusta.

Tome će naravno, kao i uvek, prethoditi žestoka medijska kampanja dehumanizacije imigranata, kao i, pretpostavljamo, sve veći broj zločina koje će “grupice povezane sa Islamskom Državom” počiniti tokom leta u Libiji.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.