Novi zakon o terorizmu – Ko piše protiv vlasti biće uhapšen

Foto: Press Trust of India

Egipatski predsednik Abdelfatah al-Sisi je odobrio zakon protiv terorizma, kojim se uspostavljaju specijalni sudovi i pruža apsolutna zaštita izvršiteljima.

Po novom zakonu, svaki medij koji objavi drugačiji izveštaj od vladinog, vezano za bezbednosne operacije protiv onih koje vlada Egipta smatra teroristima, čeka novčana kazna od 200.000 do 500.000 egipatskih funti.

Manji mediji će nakon jedne takve kazne bankrotirali, dok će se veći sigurno suzdržati od samostalnog izveštavanja o vojnim akcijama vlade protiv političkih protivnika.

Zakon takođe štiti one koji ga primenjuju, kao što su vojska i policija, od pravnih posledica za upotrebu sile u obavljanju svoje dužnosti,

Nisu zaobiđeni ni pojedinci izvan medija, pa tako zatvorske kazne slede i za one koje država osumnjiči za “podsticanje, ili spremnost da podstaknu, direktno ili indirektno, teroristički akt”.

Zakon koji štiti državu od građana, predviđa oštre kazne za svaku javnu sumnju u oficijalnu priču vlade Egipta, i objavljivanje alternativnog objašnjenja.

Vojna hunta na vlasti će sama odrediti koga smatra teroristima, a članstvo u takvoj grupi biće sankcionisano kaznom do 10 godina zatvora. Finansiranje, ili predvođenje takve grupe predviđa doživotnu robiju, a podsticanje nasilja, i promovisanja “ideja koje pozivaju na nasilje”, kao i administracija medijskih vebsajtova tog tipa, između pet i sedam godina zatvora.

Novinari mogu i ponaosob biti osuđeni za objavljivanje verzije vojnih akcija vlasti, koja se ne uklapa u oficijalnu priču države, a tri novinara su već osuđena na do 10 godina zatvora, zbog “klevetanja države” i podrške Muslimanskom Bratstvu.

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.