Protesti u Iraku sve žešći, mladić ubijen, naftna polja pod blokadom

Foto: Reuters

Demonstracije protiv vlade u brojnim iračkim gradovima ne jenjavaju već mesec dana, a protesti su buknuli i u, do sada relativno mirnim, južnim pokrajinama Iraka.

Demonstranti optužuju brojne političare, koji upravljaju zemljom još od američke invazije 2003. i svrgnuća Sadama Huseina, za korupciju i proneveru milijardi dolara.

Masovna okupljanja, koja su pre mesec dana otpočela u Bagdadu protestom protiv restrikcija struje, sada su dobila širi kontekst, a demonstranti zahtevaju suđenja korumpiranim političarima koje drže odgovornim za uništenje iračke privrede, povrat proneverene javne imovine, kao i rešenje krize nezaposlenosti.

Bivši vicepremijer, Nuri al-Maliki, izjavio je da će usled sve većih pritisaka i zahteva da mu se sudi, objaviti tajna dokumenta koja povezuju mnoge iračke političare sa otmicama građana, kao i korupcijom.

Na bagdadskom Trgu Tahrir pojačane su sigurnosne mere, dok je u južnom gradu Basri, gde je više destina hiljada ljudi okupiralo zgrade vlade, otvorena vatra na demonstrante, a jedan je mladić ubijen.

Međunarodne naftne kompanije u južnim pokrajinama osećaju pritisak od intenziviranja demonstracija, jer su demonstranti protekle nedelje blokirali prilaze naftnim poljima, što je primoralo premijera Hajder al-Abadija da poseti Basru i pokuša da raznim obećanjima što pre utiče na obustavljanje blokada.

Blokade dva najveća naftna polja kompanije Lukoil, Rumaila i Kurna 2, izazvale su žestok odgovor policije koja je uspela da privremeno odblokira puteve.

Put ka robnoj luci Um Kasr, takođe je blokiran već dve nedelje, a demonstranti zahtevaju otvaranje novih radnih mesta pre nego što dozvole pristup luci.

https://www.youtube.com/watch?v=RWDhuXF0MP0

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.