Venecuela odbacuje uplitanje EU u sigurnost zemlje i njenih granica

Izvor: Wikimedia.org

Izvor: Wikimedia.org

Vlada Venecuele odbacila je pokušaj uplitanja Evropske unije u pograničnu krizu između Venecuele i Kolumbije ističući da je varedno stanje proglašeno sa ciljem borbe protiv paravojnih formacija, trgovine narkoticima i sistematskim napadima na ekonomiju Venecuele, a koji dolaze iz Kolumbije.

Venecuela osuđuje kritike evropskih birokrata i ističe da su oni glavni uzrok humanitarnih tragedija na mediteranskom moru kao posledice ratnog intervencionizma i terorističkog nasilja na Bliskom Istoku, u Aziji i Africi. Isto tako, predstavnicima Evropske unije preporučuje da se pozabave teškom humanitarnom krizom ovih zemalja u kojima umire hiljade građana pred očima saučesnika istih tih birokrata koji pišu drske i uplitačke komunikee.

U kontekstu

Protekle subote je stala na snagu druga specijalna pogranična zona dekretom predsednika Venecuele Nikolasa Madura koja se sastoji od još četiri opštine države Tačira na granici sa Kolumbijom.

Mera je prihvaćena 21. avgusta nakon što se utvrdila odgovornost paravojnih grupa za napad na funkcionere Bolivarske nacionalne vojske.

Predsednik Maduro je istaka da u njegovoj zemlji postoje ćelije kolumbijske paravojske koje se bave napadima, iznudom i prisilom građana, zbog čega su izvesne ustavne garantije suspendovane, a granica se Kolumbijom zatvorena.

Pokrenuta je operacija pripadnika službi bezbednosti Venecuele koja je razotkrila brojne kuće koje upotrebljava mafija. Uhapšeno je preko 10 pripadnaka paravojnih formacija, zaplenjeni su nelegalni materijali i bojna municija. Preko 1000 osoba bez dokumenata je poslato u konzulat Kolumbije uz poštovanje njihovih ljudskih prava.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.aporrea.org/tiburon/n276748.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.