Još jedna medijska laž o izbeglicama


Video snimak sa granice između Makedonije i Grčke koji prikazuju grupu migranata koji odbijaju pakete humanitarne pomoći sa logom Crvenog krsta, potiče sa vebsajta Reddit.

Propratni komentar video klipa glasi “Izbeglice odbijaju hranu zbog oznake Crvenog Krsta”, a tako je i prenet na mnogim medijima, uključujući i neke “naše” tabloide, valjda u nedostatku zanimljivosti iz rijaliti programa.

Kao i uvek, tu smo da razotkrijemo jeftinu desničarsku propagandu, kojom se širi ksenofobija na internetu, a izbeglice dovode u vezu sa džihadistima koji dolaze “krvi da nam se napiju”.

Autor klipa, i glavni urednik makedonskog portala “a1on.mk” – Predrag Petrović, kao i Korin Ambler, koordinatorka za komunikacije Crvenog krsta, demantovali su ove tvrdnje u razgovoru za list “Il Post”.

Petrović je negirao da razlog što su paketi odbijeni od strane izbeglica ima bilo kakve veze sa religijom. Prema njegovim navodima, makedonska policija je u više navrata pokušala da zaustavi izbeglice u prelasku granice, koristeći suzavac i šok bombe.

U vreme kada je klip snimljen padala je kiša, a izbeglice su provele skoro dva sata na pljusku, pa su pomoć odbili zbog užasnog tretmana i zato što su sprečeni da nastave putovanje, jer su proveli tri dana na ničijoj zemlji između Makedonije i Grčke, kaže Petrović.

Vidimo da makedonske vlasti i policija, kao i Crveni Krst, baš poput mađarskih kolega, čekaju novinare i kamere kako bi uručili nekakvu pomoć izbeglicama nakon višednevne torture i ponižavanja.

Izbeglicama je, valjda, puna kapa lažnih humanitaraca, kao i nama lažljivih novinara.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.