Napuštaju borbu protiv Islamske Države i odlaze u Evropu

Mnogi irački i kurdski vojnici, kao i iranske milicije, napuštaju borbu protiv Islamske Države i pridružuju se talasu imigranata na putu za Evropu, a neki od njih su dali izjave za agenciju Rojters.

Prema podacima UN-a, više od 50.000 civila je napustilo Irak u protekla tri meseca, i priključilo se još većem egzodusu iz susedne Sirije i drugim zonama sukoba na Bliskom istoku.

Nemogućnost iračke vlade da zadrži svoje vojnike preti da dodatno naruši moral u vojsci koja je već na lošem glasu i koju su protekle godine mnogi mediji okarakterisali kao “nesposobnu”.

Takođe bi moglo da ugrozi i napore međunarodne koalicije na čelu sae SAD, koja troši na milijarde dolara za obuku i naoružanje iračkih i kurdskih snaga, kao i sirijske opozicije.

Portparol iračkog Ministarstva odbrane rekao je da vojska nije zabrinuta zbog migracije vojnika, za koje kaže da su pojedinci, iako bezbednosni izvori procenjuju da ih je na stotine.

Ali Saed Kakaei, savetnik ministra Kurdistana, rekao je da ne može da da tačnu cifru koliko je kurdskih vojnika napustilo ratište.

Mnogi među vojnicima tvrde da su razočarani u vojne starešine koje ih napuštaju na prvoj liniji fronta, i političare koji se bogate kroz korupciju, dok narod živi u najgorem siromaštvu.

“Za Irak je vredno boriti ali za vladu nije”, rekao je 22-godišnji pripadnik Specijalnih jedinica koji je odlučio da emigrira nakon što je njegov brat poginuo u bici za rafineriju Baji. “Ne postoji briga za nas uopšte. Vlada nas je uništila “, rekao je za Rojters, govoreći o gubicima koji su im naneti zbog loše vojne taktike.

Ostali vojnici su potvrdili navode ovog, bivšeg, pripadnika iračke vojske. Drugi, 33-godišnji član Specijalnih jedinica koji je proveo više od godinu dana boreći se protiv Islamske Države u provinciji al-Anbar, rekao je da nema ni jedan razlog da ostane, i da se pridružio šesnaestorici vojnika koji su prebegli u severnu Evropu prošlog meseca.

“Borili smo se sve dok nismo uvideli da je misija vlade i političkih stranaka se obogate, a funkcioneri šalju svoju decu da se školuju i žive u inostranstvu”, rekao je Rojtersu. “Ono što nas je motivisalo da napustimo vojsku je to što smo svakodnevno viđali momke koji su ranjeni, ubijeni ili osakaćeni, a nikoga takva dešavanja nisu zanimala.”

Pripadnik snaga specijalnih operacija sa sedištem blizu Ramadija, rekao je da je elitna jedinica ostala bez više od 100 boraca koji su otišli za Evropu, u proteklih šest meseci. Rojters nije mogao ovo da verifikuje.

Mnogi vojnici koji su napustili ratište su promenili profilne slike na svojim Fejsbuk profilima od onih u uniformama pored tenkova ili držeći mitraljeze, na novije gde voze bicikle ili se opuštaju u parkovima Austrije, Nemačke ili Finske.

Iračani se, još od početka okupacije 2003. godine, žale na korupciju i lošu i sektašku politiku vlade, uključujući i oružane snage. Nakon svrgavanja Sadama Huseina od strane SAD, vlade Iraka i Kurdistana izlažu resurse Iraka nemilosrdnoj eksploataciji američkih, evropskih, ruskih i kineskih kompanija, a ulaganja u infrastrukturu i proizvodnju su minimalna.

Protesti protiv takve politike sve su češći, a opšte stanje je toliko loše da je vest o ovomesečnoj pojavi kolere u Bagdadu ostavila svet u neverici.

Jedan 20-godišnji, bivši pripadnik šitskih milicija, koji je dao izjavu iz Švedske kaže: “Ne može se voditi rat ili živeti u zemlji pod takvim okolnostima… političari su opljačkali zemlju…Irak nije više naš; mi smo samo podstanari.”

Ono što je ovde najzanimljivije, jeste to što su desničarski, mejnstrim i alternativni mediji, ne samo u Srbiji već celoj Evropi, proveli poslednjih nekoliko meseci na fabrikovanju informacija i pokušajima dokazivanja da se među izbeglicama koje pristižu u Evropu nalazi i jedan broj “džihadista” koji, navodno, dolaze sa namerom da izvrše terorističke napade.

Međutim, ispostavlja se da su u pitanju upravo njihova bivša sabraća, dakle pripadnici pro-imperijalističkih snaga koji brane Zapadne vrednosti i ekonomski interes na teritoriji Trećeg Sveta.

Kažemo “sabraća” jer su desničari u Srbiji, kao i ostatku Evrope, upravo pro-imperijalistički orijentisani i verne sluge krupnog kapitala čija je (nemoguća) misija održanje i odbrana postojećeg kapitalističkog sistema od radikalne transfromacije proizvodnih odnosa, a kažemo “bivša” jer praksa napuštanja imperijalističkog rata, kao i njihove izjave, govore da su postali klasno svesni pojedinci, koji ne žele da ratuju za kompradorsku buržoaziju i imperijalizam.

Ono što je, za sada, činjenica, jeste da mediji, uz svu muku, ne mogu da pronađu niti jednog pripadnika Islamske Države niti Sirijske vojske Bašara al-Asada među izbeglicama, a to ne uspevaju da razumeju kroz njihove liberalne analize, pa im, onako zbunjenima, ne preostaje ništa sem fabrikacije informacija.

Bilo da su u pitanju mejnstrim, ili alternativni desničarski mediji, kulturni rasizam je najčešće korišćeno oruđe u medijskom ratu protiv izbeglica. Buržoaski novinari nas ubeđuju kako će nam muslimani uništiti kulturu, a sa druge strane zatrpavaju kulturnim blagom reklama, rijalitija, starleta itd… Tu su, naravno, i priče kako će nam dodatno osiromašiti već siromašno društvo, a sa druge strane se prekomerno bogate, rasprodaju resurse i uzrokuju nezaposlenost i nemaštinu.

Aktuelna ksenofobija je, dakle, proizvod njihovog klasnog karaktera i straha od buduće bezbednosti izvora njihovog bogaćenja, kapitala i resursa.

Naša je misija da ukažemo narodu na pravog neprijatelja, dakle buržoasku vlast koja nas je dovela do dužničkog ropstva, desničarske pro-sistemske ksenofobe koji su uvek “poslednji bedem kapitalizma”, EU koja nas ekonomski eksploatiše, i NATO koji drži južnu Srbiju pod vojnom okupacijom.

Ne smemo dakle pasti na medijsku propagandu koja nam zamagljuje oči, skriva pravog neprijatelja i gura u sukob sa već postojećim žrtvama sistema.

Kako smo već jednom obelodanili njihove laži, i dokazali da priučeni novinari kroje javno mnjenje shodno politici kapitala kojim su finansirani, tako ćemo i ovde postaviti fotografije bivših pripadnika iračkih, kurdskih i šitskih snaga, koji su napustili imperijalistički rat na Bliskom Istoku u zamenu za život u Evropi.

Fotografije su na društvene mreže postavili pripadnici vojnih snaga lojalnih bivšem iračkom lideru Sadamu Huseinu koji se i dalje, veoma uspešno, suprotstavljaju iračkoj vladi i međunarodnoj koaliciji.

 
12004873_902544649780574_3152178058588592642_n
Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.