Nemačka: dobrodošlica Rusiji u savez protiv Islamske Države

Foto: RIA Novosti

Nemačka sada zvanično izražava dobrodošlicu Moskvi u međunarodnu koaliciju i pokreće inicijativu za savez u borbi protiv Islamske Države i okončanje rata u Siriji.

Ovakav potez Nemačke dolazi nakon nemogućnosti da zaustavi talas izbeglica, čija je Nemačka finalna destinacija.

Ministarka odbrane Ursula fon der Lajen rekla je za “Der Spiegel” da pozdravlja nameru predsednika Putina da se pridruži borbi protiv Islamske Države, i da je u pitanju zajednički interes.

Govornik Ministarstva spoljnih poslova je dodao da Nemačka pozdravlja dodatne napore Rusije u borbi protiv ID-a, a ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je najavio početak zajedničkog rada sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i njihovim francuskim kolegom Loranom Fabiusom sa ciljem privođenja sirijskog građanskog rata kraju.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozvao je Ministarstvo odbrane SAD da koordinira svoje akcije sa naporima ruske vojske, a Amerikanci nisu još uvek dali do znanja hoće li će podržati rusku inicijativu, međutim, vrlo je verovatno da će američka vlada biti spremna na saradnju sa Rusijom usled sve većih gubitaka vojske sirijske pro-zapadne opozicije u borbi protiv Islamske Države.

Austrija i Španija, koje su takođe na udaru blisko-istočnih izbeglica, signalizirale su da odobravaju rusko učešće u borbi protiv ID-a, dok Ursula fon der Lajen želi da proširi raspoređivanje Bundesvera i na severni Irak, gde će se postarati da obezbedi sigurnost resursa Kurdistana, koji su od ogromnog značaja, kako za SAD i Izrael, tako i za Rusiju i Nemačku.

Prvi koraci su već preduzeti, pa Nemački vojnici već obučavaju kurdske borce u severnom Iraku, a Nemačka isporučuje oružje, sanitetski materijal, kacige i zaštitna maske, snagama na terenu.

Fon der Lajen je, takođe, stavila nemačku vojsku u stanje pripravnosti povodom izbegličke krize, smatrajući da ipak postoji nivo terorističkih pretnji od strane izbeglica, a vladama Hrvatske i Mađarske je naloženo da zatvore granicu EU za blisko-istočne pridošlice.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.