Sudan oborio rekord proizvodnje zlata, traži članstvo u BRICS-u

Sudan oborio rekord proizvodnje zlata, traži članstvo u BRICS-u
Foto: AP

Sudan traži status posmatrača u grupi BRICS-a kako bi pomogao da se smanji dominacija Zapada nad svetskim finansijskim institucijama, ministar spoljnih poslova Ibrahim Gandur kaže za list Sputnik.

“Sudan je podneo zahtev da učestvuje u aktivnostima zemalja BRICS-a u svojstvu posmatrača, jer je puno članstvo u grupi trenutno ograničeno”, rekao je Gandur.

Gandur je rekao da će Kartum sarađivati sa BRICS-om preko svoje nove razvojne banke, i dodao da se nada “da će ova grupa postati glavna svetska ekonomska unija”, dodao je on.

Ova vest stiže nakon što je Sudan objavio da je proizveo 80 tona zlata u 2015. godini, oborivši prošlogodišnji rekord.

U prva tri kvartala ove godine Sudan je proizveo  oko 72 tone, i tako postao treći najveći proizvođač zlata u Africi.

Do 2011. godine, glavni izvor prihoda ove zemlje bila je nafta, ali je otcepljenjem južnog dela zemlje Sudan izgubio 2/3 svojih naftnih izvora.

Velika nalazišta nafte otkrivena su i u zapadnoj provinciji Darfur, ali usled dugotrajnog građanskog rata sudanska vlada nije u mogućnosti da započne proizvodnju.

SAD, Velika Britanija i Francuska su uložile mnogo energije i novca, još od 1983. godine, kako bi južni Sudan stekao nezavisnost, a sada se čini da je Darfur sledeća meta.

Medijsko izveštavanje o ratu u Darfuru je veoma pristrasno, a sudanski predsednik Omar al-Bašir je optužen, od strane Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, za ratne zločine.

Gandur je rekao da je zahtev Sudana za članstvom u BRICS-u reakcija na “oblik ekonomske intervencije” zemalja Zapada, putem međunarodnih finansijskih institucija.

“Stoga, Sudan, podržava svaku individualnu ili kolektivnu inicijativu koja bi eliminisala takav oblik dominacije”, rekao je Gandur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.