Vojna saradnja Rusije i Turske u Siriji

Foto: Anadolu

 
Moskva i Ankara trenutno uspostavljaju vojne kontakte kako bi se efikasnije borile protiv terorističkih organizacija koje deluju u Siriji, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksej Meškov izjavio je u četvrtak.

“Kontakti se trenutno uspostavljaju između naših vojski zbog dešavanja u Siriji. Želeo bih da ponovim da je naš glavni zadatak borba protiv Islamske Države i drugih terorističkih grupa koje su aktivne na sirijskoj teritoriji”, rekao je Meškov na međunarodnoj konferenciji u Moskvi, a prenosi agencija TASS.

Meškov je rekao da Turska i Rusija mogu znatno više doprineti borbi protiv terorizma ako se uspostavi vojna saradnja između dve zemlje.

Vojni savezi i sporazumi će biti razmatrani na današnjem samitu EU u Briselu.

Rusija je tokom niza sastanaka u protekla tri meseca razmenila obavještajne podatke sa SAD, Izraelom, Irakom, i Iranom, a dogovoren je i zajednički rad na bezbednosti vazdušnih akcija.

Moskva je zatražila da uspostavi kontakt i sa pro-zapadnom sirijskom opozicijom (FSA), i najavila mogućnost zajedničkog fronta sirijske opozicije i vlade protiv Islamske Države.

Turske je izrazila zabrinutost zbog američke dostave oružja kurdskim YPG milicijama na severu Sirije, kao i sastanka vrha kurdske organizacije sa ruskim predstavnicima tokom protekle nedelje.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.