Sporazum Rusije i SAD o Siriji uskoro i zvanično

Foto: AP

 
Američki državni sekretar Džon Keri je najavio da će se sastati sa liderima Rusije, Turske, Saudijske Arabije i Jordana u narednim danima, i razgovarati o “opipljivim” rešenjima krize u Siriji.

Govoreći tokom zvanične posete Španiji, Keri je rekao da će otputovati na Bliski istok “za nekoliko dana”, i dodao da je jedini način da se okonča dugotrajni sirijski građanski rat, dogovor o političkom rešenju.

“Svi, uključujući i Rusiju i Iran, veruju da nema vojnog rešenja”, dodao je on. “Ova humanitarna katastrofa ne samo da ugrožava integritet cele zemlje, nego i zemalja širom regiona.”

Keri je takođe pozvao na okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, dodajući da “Izrael ima pravo da se zaštiti”.

Sa druge strane Valentina Matvijenko, predsednica ruskog Saveta Federacije, odgovorila je na američki predlog, rekavši: “Mi smo uvek u korist razgovora u bilo kom formatu i verujemo da su pregovori veoma korisni za uzajamno razumevanje, izgradnju poverenja i pronalaženje kompromisa.”

“Moramo da oslobodimo Siriju od Islamske Države i od drugih terorističkih grupa u cilju uspostavljanja uslova za politički dijalog, političke reforme i političkog procesa”, rekla je ona.

Prema AFP-u, portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis je rekao da su dve vlade “vrlo blizu” zaključivanja sporazuma koji bi omogućio Rusiji i SAD da istovremeno vrše vazdušne napade u Siriji.

Bivši državni sekretar, Henri Kisindžer, je napisao za Vol Strit Žurnal da je “uništenje Islamske Države hitnije od svrgavanja Bašara Asada”, i da treba dozvoliti Rusiji da porazi ID.

Iako ruska intervencija “služi iranskoj politici održavanja šitskih elemenata u Siriji”, Moskva neće podržavati Asada po svaku cenu, Kisindžer je napisao. U tom smislu, ako Rusi poraze Islamsku Državu bez potrebe za otvorenim iranskim uključivanjem, oslobođene teritorije će se “vratiti lokalnim sunitima na samoupravu.”

U tome, Kisindžer vidi ulogu Egipta, Jordana, Turske i Saudijske Arabije, a kao model uređenja, nakon poraza Islamske Države, predložio je Federalizam.

Prvi i jedini smo pisali o postojanju prećutnog dogovora Rusije i Zapada povodom intervencije u Siriji, a sada dobijamo i oficijelne potvrde.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.