Prvi američki vojnik ubijen u Iraku danas

Foto – Arhiva, Reuters

 
Američki vojnik poginuo je jutros tokom napada američkih Specijalnih Jedinica i kurdskih komandosa na položaj Islamske Države, u blizini grada Havija na severu Iraka.

Zajednička misija američkih i kurdskih snaga je, navodno, bila oslobađenje kurdskih zatvorenika i pokušaj zarobljavanja pojedinih militanata Islamske Države, izjavili su irački i američki zvaničnici.

Pripadnik Specijalnih Jedinica je prva žrtva američke vojske još od povlačenja u 2011. godini.

Pre njega je još nekoliko amerikanaca izgubilo život u borbi protiv ID-a, ali ne pod američkom već kurdskom zastavom – kao dobrovoljci kurdskih YPG milicija.

Američki vojni zvaničnici su odbili da daju detaljnije informacije o jutrašnjoj operaciji, pa je rezultat akcije ostao nejasan.

Irački zvaničnici su izjavili da su u akciju bili uključeni američki helikopteri, kurdske i američke snage za specijalne operacije, kao i vazdušni napadi američke avijacije.

Iako svetski mediji nisu reagovali na ponovno angažovanje američkih borbenih trupa u Iraku i Siriji, mi smo detaljno izvestili o svakoj od akcija iskrcavanja amerikanaca tokom leta, i pripremama za novu ofanzivu protiv Islamske Države, koja je u punom jeku.

Medijska tišina o ponovnom angažovanju američkih borbenih trupa u Iraku sigurno nije slučajna, pa je današnje isčuđavanje medija poput Njujork Tajmsa više nego licemerno.

Pretpostavljamo da će američki i kurdski zvaničnici izaći, u dogledno vreme, sa nekom većom cifrom ubijenih džihadista, pa će mediji baciti akcenat na taj deo priče.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.