Prvi američki vojnik ubijen u Iraku danas

Foto – Arhiva, Reuters

 
Američki vojnik poginuo je jutros tokom napada američkih Specijalnih Jedinica i kurdskih komandosa na položaj Islamske Države, u blizini grada Havija na severu Iraka.

Zajednička misija američkih i kurdskih snaga je, navodno, bila oslobađenje kurdskih zatvorenika i pokušaj zarobljavanja pojedinih militanata Islamske Države, izjavili su irački i američki zvaničnici.

Pripadnik Specijalnih Jedinica je prva žrtva američke vojske još od povlačenja u 2011. godini.

Pre njega je još nekoliko amerikanaca izgubilo život u borbi protiv ID-a, ali ne pod američkom već kurdskom zastavom – kao dobrovoljci kurdskih YPG milicija.

Američki vojni zvaničnici su odbili da daju detaljnije informacije o jutrašnjoj operaciji, pa je rezultat akcije ostao nejasan.

Irački zvaničnici su izjavili da su u akciju bili uključeni američki helikopteri, kurdske i američke snage za specijalne operacije, kao i vazdušni napadi američke avijacije.

Iako svetski mediji nisu reagovali na ponovno angažovanje američkih borbenih trupa u Iraku i Siriji, mi smo detaljno izvestili o svakoj od akcija iskrcavanja amerikanaca tokom leta, i pripremama za novu ofanzivu protiv Islamske Države, koja je u punom jeku.

Medijska tišina o ponovnom angažovanju američkih borbenih trupa u Iraku sigurno nije slučajna, pa je današnje isčuđavanje medija poput Njujork Tajmsa više nego licemerno.

Pretpostavljamo da će američki i kurdski zvaničnici izaći, u dogledno vreme, sa nekom većom cifrom ubijenih džihadista, pa će mediji baciti akcenat na taj deo priče.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.