Konfučijeva nagrada za mir Mugabeu

Konfučijeva nagrada za mir za ovu godinu dodeljena je predsedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu.

Kineski rival Nobelovoj nagradi sada je u žiži javnosti zbog takve odluke, a osnivač kineskog Centra za studije međunarodnog mira Ksiao Damo, na meti kritika svetskih medija.

Robert Mugabe je često optuživan za kršenje ljudskih prava, od strane međunarodnih institucija i zvaničnika, a sukob Mugabea i Zapada nastavljen je i nakon sticanja nezavisnosti Zimbavea 1980. usled nastavka antikolonijalne politike vlade Zimbavea, nacionalizacije privrede i oduzimanja zemlje belim farmerima stečene za vreme britanske kolonijalne vlasti. Ksiao Damo je izjavio za AFP da je Mugabeu odato priznanje za „izuzetan doprinos” miru u celom svetu. „Da nije došao na vlast 1980. godine, i da nije odigrao progresivnu ulogu, koliko talenta bi bilo sputano i bačeno”, rekao je Ksiao.

Konfučijeva nagrada osnovana je u 2010. godini, kada je odluka da kineski disident Liu Ksiaobo dobije Nobelovu nagradu za mir naljutila Peking.

Mugabe–koji neguje bliske veze sa Pekingom decenijama–pridružio se Vladimiru Putinu, Fidelu Kastru i ostalim dobitnicima nagrade.

Odbor je pohvalio Mugabea za „izgradnju pravednog političkog i ekonomskog poretka zemlje, i uticaj na borbu za nezavisnost širom kontinenta“.

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.