Crtice o situaciji u Grčkoj

Da je Grčka stalna tema u Evropi dokazuje novi generalni štrajk koji je zaustavio ekonomski život u zemlji.

Medijski prostor su u najvećoj meri okupirali događaji na centalnom trgu u Atini, gde je došlo do sukoba policije i demonstranata. Iako aktraktivni za kamere, sukobi sa suzavcem na jednoj i molotovljevim koktelima na drugoj strani samo su spontani i neorganizovani izraz opšteg narodnog nezadovoljstva primenom memoranduma i novih reformi od strane SYRIZA-ANEL koalicione vlade.

Na najorganizovaniji način, to nezadovoljstvo je izraženo 24-časovnim Generalnim štrajkom radnika.

Čitav industrijski sektor sa ogromnim brojem proizvodnih grana, sav saobraćajni sektor (otkazani letovi, vozovi, avioni, usidreni brodovi), javni sektor (zatvorene škole, bolnice, apoteke, kulturne institucije) našao se u neposrednoj kontroli ranika koji su obustavivši svoje delatnosti potpuno zaustavili privredu u zemlji.

„U preko 70 demonstacija štrajka, širom Grčke, desetine hiljada radnika, studenata, poljoprivrednika, samozaposlenih, žena i nezaposlenih uzelo je učešća u pružanju odgovora anti-narodnoj politici Sirizine Vlade. Tokom demonstracija čitane su poruke solidarnosti koje su uputile sindikalne organizacije širom sveta, a demonstranti su najsrdačnije pozdravili vest da se protesti solidarnosti održavaju u isto vreme u Turskoj i Južnoj Africi. Demonstranstracije u Atini su tada nastavljene isticanjem Banera WFTU (Svetske sindikalne federacije)“ Ističe se u saopštenju PAME-a.

PAME – “Svemilitantni radnički front” organizator je i rukovodilac generalnog štrajka. Aktivnosti ovog sindikata neposredni su izraz političke strategije Komunističke partije Grčke (KKE) sa kojom je PAME najčvršće vezan i predstavlja jednu od njenih masovnih organizacija. Vanparlamentarni oblici borbe, masovna mobilizacija ljudi, žena, omladine i penzionera , čvrsto vezivanje za partiju u borbenim protestnim aktivnostima, jesu ono što razlikuje KKE od svih ostalih partija prisutnih u Grčkom parlamentu, a koje su pre svega usmerene na parlamentarni rad i prukupljanje što većeg broja glasova pasivnih glasača.

KKE je kroz generalni štrajk PAME-a iznova uspešno demostrirala svoju spremnost da u određenim okolnostima preuzme faktičku kontrolu nad svim vitalnim granama ekonomskog i socijalnog života. Pored toga, PAME je u više navrata dokazao da može neposredno preuzeti državne institucije blokadama Ministarstava.

Ključni adut masovne podrške koju KKE uživa pre svega u radnicima, ali i drugim slojevima stanovništva, pored višedecenijske tradicije, u današnjim uslovima leži pre svega u činjenici da je odnos koji je partija zauzimala prema Sirizi, kao oportunističkoj snazi koja instrumentalizuje narativ „radikalne levice“, u praksi dokazan kao istinit i od početka opravdan.

Prihvatanjem i primenom novog memoranduma još pogubnijeg po materijalni položaj najširih društvenih slojeva u Grčkoj od svih prethodnih, i to nakon referenduma na kome je narod ogromnom većinom rekao „NE“ novim merama štednje, izgubljena je iluzija o Sirizi kao partiji levice.

Po stavovima KKE, Siriza-Anel koalicija je još opasnija anti-narodna marionetska vlada nego bilo koja prethodna što je najočiglenije manifestovano Ciprasovim samoinicijativnim predlogom zvaničnicima NATO pakta o proširenju postojećih i otvoranju nove vojne baze na Kritu.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.