Putin rekao Asadu da mora da siđe s vlasti

Foto: Reuters/Sergei Chirikov

 
Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao njegovoom sirijskom kolegi Bašaru al-Asadu da napusti kancelariju i napravi prostor za prelaznu vladu, ili će u suprotnom biti svrgnut, izjavljuju izraelski zvaničnici a prenosi Tajms of Izrael.

Putin je na sastanku u Moskvi 20. oktobra, dao ultimatum sirijskom predsedniku, nakon čega se Rusija pridružila drugim svetskim silama u planiranju mirovnog procesa i uspostavljanja tranzicione vlade, nakon skoro pet godina građanskog rata.

Visoki izraelski zvaničnici rekli su Tajmsu da je Asad dobio znatno hladan prijem u Moskvi, a Putin je zahtevao da Asad i njegovi saradnici pristanu na pregovore sa “umerenim” elementima sirijske opozicije o pokretanju privremene vlade, a potom raspišu opšte izbore, rekli su zvaničnici.

Jedna od glavnih tačaka sporenja sa Iranom tiče se budućnosti Asada. Iranci traže da Asad ostane sirijski predsednik u bilo kom scenariju, uključujući i period prelazne vlade, ali Rusi ne favorizuju tu ideju i predlažu njegovu ostavku tokom 18-mesečnog perioda tranzicije.

SAD su, u početku, zahtevale hitnu ostavku Asada, međutim, usled hitne potrebe za intenzivnu akciju protiv Islamske Države u Siriji, sada su spremne da prihvate ruski plan i dozvole Asadu da postepeno prenese ovlašćenja na prelaznu vladu, pre nego što se povuče iz političkog života Sirije.

Glavno pitanje je, ipak, ima li Asad mogućnost da se odupre planu spoljnih sila koje kroje sudbinu Sirije na sastancima u Beču, i šta bi usledilo ukoliko ne prihvati pregovore sa sirijskom opozicijom i plan o podeli vlasti.

 

Source: http://www.timesofisrael.com/putin-told-assad-to-go-or-be-made-to-go-israeli-officials-say/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.