Više Meksikanaca se vraća u Meksiko nego što ih emigrira u SAD

us_mexico1_crop1447974293900.jpg_1718483346Više Meksikanaca se vratilo u Meksiko iz SAD-a nego što ih je imigriralo, pokazuje nova studija objavljena proteklog četvrtka.

Između 2009. i 2014. godine, milion meksičkih imigranata i građana SAD-a meksičkog porekla napustilo je SAD za Meksiko dok je 870,000 građana ove centralnoameričke zemlje emigriralo na sever u toku istog vremenskog perioda, otkriva Istraživački centar Pju.

Brojke se zasnivaju na zvaničnim statistikama obe zemlje, a takođe ukazuju da je meksička emigracija na sever na svom najnižem niovu od 90-ih godina.

Iako su ekonomska recesija koja najviše pogađa imigrante, stroži antiimigracioni zakoni i masovne deportacije jedni od uzroka promene trenda među meksičkim imigrantima, većina njih navodi kao glavni razlog želju da se vrate porodici.

Istraživanje je takođe pokazalo da, uprkos opštem verovanju, većina Meksikanaca život sa druge strane severne granice ne smatra naročito boljim. Štaviše, trećina Meksikanaca koji su se preselili u SAD kažu da im život nije ni bolji ni gori nego u Meksiku.

Čini se da rezultati istraživanja predstavljaju veću promenu obrasca migracija u Južnoj Americi. Prema Međunarodnoj organizaciji za migraciju, od 2010. godine, po prvi put u prethodnih 14 godina, više je ljudi emigriralo iz Evropske Unije u Južnu Ameriku i karipske zemlje nego obrnuto.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/More-Mexicans-Leave-the-US-than-Arrive-Say-Its-Not-Better-20151119-0033.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.