Plodonosan sastanak Obame i Putina – Ako Rusija ispoštuje sporazum iz Minska ukinućemo sankcije

Foto: Reuters/Cem Oksuz/Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama sastali su se na samitu o klimatskim promenama u Parizu.

Predsednici su razgovarali o brojnim temama, uključujući sirijsku i ukrajinsku krizu, a trajali su nekih 30 minuta, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima.

“Obama je izrazio žaljenje zbog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskog vazduhoplovstva u Siriji”, rekao je Peskov, dodajući da su ruski i američki lideri razgovarali veoma detaljno o situaciji u Siriji.

I Putin i Obama su se izjasnili u prilog kretanja ka političkom rešenju sirijske krize, rekao je portparol Kremlja.

Američki predsednik je još jednom izrazio krut stav o položaju sirijskog predsednika Bašara al-Asada, rekavši da sirijski lider mora da siđe s vlasti tokom političke tranzicije, sapštio je Rojters.

Diplomatsko rešenje situacije u jugoistočnoj Ukrajini je takođe dogovarano, sa akcentom na brzoj i potpunoj implementaciji sporazuma Minsk, rekao je Peskov, a prenosi RT.

Obama je izjavio da će sankcije Rusiji biti ukinute nakon što ispoštuje sporazum, saopštio je Rojters pozivajući se na izvor iz Bele kuće.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.