Grčka: Cipras uvodi nove rezove za penzionere i radničku klasu

Alexis_Tsipras3Grčki parlament je u nedelju prepodne odobrio budžet za 2016. godinu sa ozbiljnim posledicama po interese radničke klase ove države. Vlada Aleksisa Ciprasa koja ima tesnu većinu u parlamentu od 300 poslanika, uspela je da odobri tekst za 153 glasa za u noćnom plenarnom zasedanju na kojem je prisustvovalo 298 poslanika.

Budžet za 2016. godinu, prvi koji je izradio Cipras, previđa npr. smanjenje penzija i olakšavanje deložiranja radničkih porodica. Penzijska reforma osim smanjenja sastoji se i od povećanja doprinosa.

Odobrene mere su usklađene sa uslovima dogovora sa tzv. Trojkom (Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond i Centralna evropska banka).

„Niko se može veseliti zbog ovog teškog budžeta”, rekao je ministar finansija Grčke, Euklides Cakalotos u kasnjim večernjim satima u subotu, nakon burne parlamentarne debate.

Zakon je izglasala samo vladajuća koalicija sastavljena od Sirize i nacionalista iz ANEL-a, a opozicija u celosti je glasala protiv.

Donošenje ovog zakona je dovelo do velikog nezadovoljstva u narodu koje je dovelo do dva generalna štrajka protiv Vlade.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.librered.net/?p=41668

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.