Izrael, Google i YouTube postigli dogovor o cenzuri

Bloody_child's_shoe_after_rocket_fired_from_Gaza_hit_IsraelDržava Izrael i kompanija Gugl (Google), vlasnica Internet servisa Jutjub (YouTube), postigli su dogovor o cenzuri palestinskih video snimaka koji, po mišljenju Izraela, podstičku decu na nasilje i terorizam, izveštava al-Majadin.

Na sastanku su prisustvovali zamenica ministra vanjskih poslova Izraela Cipi Hotoveli, direktor Jutjuba, Suzan Vojčicki i direktor javne politike Gugla, Dženifer Ozciscki, a održao se u Silikonskoj dolini, u SAD-u gde kompanija Gugl ima kancelarije.

Prema izjavi izraelske političarke, obrazovni sistem i društvene mreže navode palestinsku omladinu na nasilje i svakodnevne napade nožem. Gugl je izrazio želju da ojača bilateralne veze sa Tel Avivom i uspostavi mehanizam zajedničkog rada sa ciljem praćenja objavljenog sadržaja i njegove cenzure.

Na sastanku se nisu spominjali video snimci na kojima pripadnici izraelskih snaga bezbednosti vrše egzekuciju nad ranjenim Palestincima, niti se pominje patnja ovog naroda usled ilegalne okupacije–problemi koje palestinska omladina svakodnevno proživljava na svojoj koži i iz ličnog iskustva, a koji su mnogo verovatniji uzrok nasilja, od društvenih mreža i video materijala dostupnog na Internetu.

Novinarski kolektivi su izrazili brigu zbog ove mere jer predstavlja gušenje slobode izveštavanja i negiranje istine i stvarnosti. Uz to, mnogi strani novinari koji žele da izveštavaju iz Palestine moraju da se prijave vojsci Izraela i predaju im sav prikupljeni materijal na cenzuru.

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://espanol.almayadeen.net/news/external_news-t40CFDjllkyhVKVkAF88oA/confirman-acuerdo-israel--google-y-youtube-para-censurar-vid

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.