Skupa cena rata u Jemenu za Saudijsku Arabiju

Budžetski deficit porastao na 98 milijardi dolara

Niske cene nafte i skupa vojna intervencija u Jemenu doterale su Saudijsku Arabiju do budžetskog deficita od 98 milijardi dolara u 2015 godini zbog čega je ova država najavila podizanje cena goriva i do 50%. Skuplje cene goriva stupaju na snagu danas, a osim njih skočiće i cene struje, vode, dizela i kerozina. Ministarstvo finansija razmatra i podizanje cena javnih usluga, ali i povećanje poreza na dodatu vrednost.

Deficit od 98 milijardi dolara je najveći u istoriji ove države, a za narednu godinu se očekuje nešto manji, tj. 87 milijardi. Prihodi se procenjuju na 162 milijarde, 15% manje od očekivanih i 42% manje od prihoda u 2014. godini. Troškovi su dostigli 240 milijardi dolara, saopštilo je Ministarstvo finansija na konferenciji za štampu.

Ipak, deficit je nešto manji od očekivanog. Međunarodni monetarni fond je procenio da će deficit biti 130 milijardi, a druge finansijke institucije su smatrale da će biti veći od 100 milijardi. Saudijski kralj Salman i njegovi savetnici su nagovestili da bi vlada mogla da ukine subvencije, podigne poreze, ali i da postoji mogućnost da se zemlja zaduži.

Gotovo 90% prihoda Saudijske Arabije čini trgovina naftom, te je pad cene nafte za 60% teško pogodio finansije ove zemlje. Ironično je da je sama Saudijska Arabija odgovorna za ovakvo stanje budući da je pri OPEC-u odbila da smanji proizvodnju. Prema proceni analitičara, ovakav potez Rijada je imao za cilj da se spreče investicije kako u susedni Iran, tako i u proizvodnju američkog gasa iz škriljca.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.middleeasteye.net/news/saudi-posts-record-98bn-deficit-2015-ministry-306202667#sthash.2NN6I6SC.dpuf

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.