Severna Koreja uspešno testirala hidrogensku bombu

koreaSeverna Koreja je izjavila u utorak da je izvršila uspešno testiranje male hidrogenske bombe. Saopštenje je objavljeno na severnokorejskoj državnoj televiziji, a propraćeno je beleženjem zemljotresa od 5,1 stepeni Rihterove skale na mestu gde je izvršena proba.

„Proba prve hidrogenske bombe naše Republike je uspešno izvršena u 10 sati ujutru 6. januara 2016. godine, u skladu sa strateškom odlukom Radničke partije”, glasilo je saopštenja, prenosi AFP.

Saopštenje takođe navodi da je bomba napravljena isključivo od domaćih tehnologija koje su omogućile da Severna Koreja postane jedna od zemalja sa naprednim nuklearnim naoružanjem.

„Ova proba je mera samoodbrane DNRK-a zarad čvrstog osiguranja suvereniteta zemlja i životnog prava nacije da se odbrani od rastuće nuklearne pretnje i ucene neprijateljskih zemalja predvođenih SAD-om, kao i mera za pouzdanu odbranu mira na poluostrvu. Samo zbog ideološkog opredeljenja DNRK-a i odbijanja da se povinuje američkoj ambiciji za agresijom, banda okrutnih pljačkaša SAD-a nije zadovoljna samo političkom izolacijom, ekonomskom blokadom i vojnim pritiskom već se silno trudi da dovede DNRK do nuklearne katastrofe”, dodaje se u saopštenju.

Vlada Severne Koreje smatra da niko ne može da kleveće  razvoj nuklearnog naoružanja kao legitimno pravo svake suverene zemlje u cilju samoodbrane. Ističu da se istinski mir i bezbednost ne mogu postići kroz ponižavajuće preklinjanje i kompromise za pregovaračkim stolom i dodaju: „Današnja surova realnost jasno dokazuje činjenicu da se sudbina može braniti samo sopstvenim naporima. Ništa nije budalastije od bacanja lovačke puške pred čoporom vukova”.

Na kraju saopštenja, Severna Koreja tvrdi da je odgovorna nuklearna zemlja koja neće prva upotrebiti to oružje niti deliti tu tehnologiju sa bilo kim drugim osim ako joj ne bude ugrožen suverenitet. Takođe odbacuje mogućnost nuklearnog razoružanja sve dok SAD ne učini isto.

Kao odgovor na probu, vlada Južne Koreje je sazvala hitan sastanak nacionalnog saveta bezbednosti. Ovaj potez Seula je propraćen i povećanjem borbene gotovosti i pojačanjem nadgledanja. Takođe su reagovali i Japan i UN. Japan je izjavio da je u pitanju ozbiljna pretnja za bezbednost, a UN je sazvao sastanak Saveta bezbednosti.

Rusija je osudila probu nazivajući je „pretnjom po mir” i „kršenjem međunarodnog prava”.1 Osudi se pridružila i Kina koja je izjavila da se protivi nuklearnim probama, te da će pozvati severnokorejskog ambasadora radi uručivanja protesta.2 Indija je takođe digla svoj glas i izrazila zabrinutost zbog „kršenja međunarodnih obaveza” od strane Severne Koreje.3 Ujedinjeno Kraljevstvo je ovaj potez nazvala provokacijom4 i u saradnji sa Savetom bezbednosti UN-a radi na odgovoru Severnoj Koreji.5

 

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://sputniknews.com/politics/20160106/1032742318/korea-hydrogen-bomb-russia.html 

  2. http://sputniknews.com/politics/20160106/1032743331/china-voice-protest-north-korea-ambassador-bomb-test.html 

  3. http://sputniknews.com/politics/20160106/1032741828/korea-hydrogen-bomb-india.html 

  4. http://sputniknews.com/world/20160106/1032736827/uk-north-korea-hydrogen-bomb-test-provocation.html 

  5. http://sputniknews.com/politics/20160106/1032741105/korea-hydrogen-bomb-uk.html 

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/North-Korea-Says-They-Successfully-Tested-the-Hydrogen-Bomb-20160105-0044.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.