Bombaški napad u turističkom centru Istanbula

5184Danas je u Sultanahmetu – turističkom centru Istanbula – izvršen samoubilački napad u kojem je poginulo deset, a ranjeno petnaest osoba. Zasad nijedna organizacija nije preuzela odgovornost, a vlasti su medijima zabranile izveštavanje.

U Turskoj je aktivno nekoliko oružanih grupa koje su vršile napade u proteklom periodu. Među njima se ističu Radnička partija Kurdistana (PKK), Revolucionarna narodnooslobodilačka Partija-Front (DHKP-C) i Islamska država.

PKK nije izvodila bombaške napade otkako je otpočeo mirovni proces, a i sada, u jeku ofanzive turske države na Kurde, više puta su pozivali na povratak mirovnom procesu, te objavljivali jednostrani prekid vatre.

DHKP-C uglavnom vrši napade na represivne organe države i nikada na civile budući da bi im to uskratilo podršku koju uživaju u svojim zajednicama po siromašnim kvartovima Istanbula.

Islamska država, tj. njen turski ogranak poznat pod nazivom dokumandžije (po vođi Mustafi Dokumandžiju), do sada je izvršila dva velika napada koristeći bombaše samoubice, ali uglavnom na skupove levičara i prokurdskih aktivista.

Podsetimo da je prošle godine u isto vreme došlo do napada u istom kvartu u kojem je žena ušla u policijsku stanicu tvrdeći da je izgubila pasoš, te aktivirala eksplozivnu napravu. Ovaj napad je zataškan i nije obelodanjeno da li je iko preuzeo odgovornost i koji je bio povod napada.

UPOZORENJE: Uznemirujuće slke.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.