Balkanske sluge da zaštite evropske gazde od izbeglica

Foto: Deutsche Welle

Evropa je prošle nedelje najzad donela odluku o zajedničkim, koordinisanim akcijama protiv izbeglica. Da vidimo šta to konkretno znači.

Za države zapadne Evrope ništa novo. One će nastaviti sa politikom „otvorenih vrata” kao i do sada. Taj izraz, kojim se tradicionalnom nemačkom gostoprimstvu daje „ljudski lik”, skovan je u liberalnim medijima da označi politiku kojom Nemačka suspenduje Šengen1, deportuje izbeglice vojnim avionima2, odbija zahteve za azil po ubrzanom postupku3, toleriše i retko procesuira napade na izbeglice, uključujući i bacanje ručnih bombi i podmetanje požara u izbegličkim centrima4, itd…

Za države poput Italije, Holandije, Belgije i Britanije znači da i dalje mogu da nastave sa ubrzanom procedurom odbijanja zahteva za azil i deportacijama, a za one poput Finske5, Norveške6, Poljske7, Češke8 i Francuske9 da i dalje mogu da tolerišu i potpomažu organizovane napade fašističkih organizacija na izbeglice i izbegličke centre.

Danska, Švajcarska i Nemačka mogu da nastave da otimaju novac, i stvari od vrednosti, izbeglicama, uračunavajući to u cenu smeštaja.10

Međutim, Evropa je, do sada, „primila” preko milion izbeglica11, a ta cifra, iako manja od one koju snose najmanje države Bliskog istoka, poput Libana i Jordana, navodno počinje da opterećuje evropski budžet12, a kada je evropski profit ugrožen, Evropa ima jedinstven istorijski rekord masovnih ubistava i genocida, pa je, donekle, i naivno uzdati se u bilo kakvu „pobedu” humanosti i solidarnosti pri rešavanju izbegličke krize, pogotovo ako razumemo da je svest, najpre, proizvod materijalnih okolnosti.

No pre nego se suočimo sa tim materijalnim okolnostima, osvrnimo se na moguću primedbu da bliskoistočne države poput Jordana i Libana ne možemo porediti sa Evropom, usled bližeg geografskog položaja sirijskom, iračkom i palestinskom žarištu. Takvi isprazni argumenti, uglavnom desničara, plitke političke, pa i opšte, pismenosti, previđaju da, iako razlike zaista ima, ona se ne svodi na geografiju, već politiku i ekonomiju. A shodno tome, razlika između pomenutih zemalja i Evrope je u tome što Jordan i Liban nisu odgovorni za masovna stradanja civila na Bliskom istoku, niti stoje iza političkog i ekonomskog razaranja regiona. A Evropa? Naravno, kao uostalom i iza svakog većeg svetskog sukoba u proteklih 400 godina evropske hegemonije, koju ogromna većina svetske populacije doživljava kao pravi pakao.

Eksploatacija resursa i rada Trećeg sveta, kojom  EU, SAD, Kanada, i Australija pune svoj budžet, odigrava se mehanizmima repatrijacije viška vrednosti putem direktnih stranih investicija, nejednake razmene, i iznude preko vraćanja dugova, ali i neposrednom pljačkom, eksproprijacijom prirodnih resursa, nametanjem visokih poreza i zemljišnih renti, mizernih plata, i primoravanjem na uvoz gotovih proizvoda po veoma naduvanim cenama.13

Ekonomska zavisnost se izvozi, a „uvoze” se superprofiti, pa je, recimo, transfer vrednosti od periferije ka centru, samo tokom 1980. godine iznosio 400 milijardi dolara. Ovde govorimo samo o načinu na koji su države periferije integrisane u svetsku ekonomiju, o „nevidljivom” transferu vrednosti, sakrivenom u samoj strukturi svetskih cena, ne o vidljivom transferu, bilo kao dobiti od izvoza kapitala, kamate na spoljni dug, ili izvoza kapitala lokalnih kompradorskih buržoazija. Pomnožite ovu cifru sa 35, od 1980. godine, i steći ćete sliku koliko ovi gigantski transferi, omogućeni od strane globalnog liberalizma, oblikuju „siromaštvo” Trećeg, i „bogatstvo” Prvog sveta.14

Steći ćete i bolju sliku o kategoriji „ekonomskih izbeglica”, kojom se diskvalifikuju azilanti iz zemalja koje nisu pogođene ratom.

Međutim, tamo gde lokalne nacionalne buržoazije negiraju ili ograničavaju interese dominantne klase drugih zemalja, pretenduju da nameću visoke carine na uvoz, subvencionišu domaću proizvodnju, potiskuju mogućnost stranog privatnog vlasništva, primoravaju investitore da sarađuju sa lokalnim partnerima i insistiraju da se radnici zaštite od mizernih plata i nepodnošljivih uslova rada, Evropa, uz pomenute partnere, vojno interveniše, u zaštitu „ugroženog” budžeta.

Prepoznajete u goreopisanom države koje su doživele vojne intervencije u protekloj dekadi, poput Libije, Sirije, Iraka i Somalije.

Ako sada primenimo ove informacije na aktuelna dešavanja, možemo slobodno da kažemo kako obe kategorije izbeglica, ekonomske i političke, zapravo ni najmanje ne opterećuju evropski budžet, i da bi, shodno pomenutim ciframa transfera vrednosti, i broj od 50 miliona izbeglica bio nedovoljan da „ugrozi” evropske finansije. Možemo otići i korak dalje, i bez ustručavanja reći da svaki cent iz evropskog budžeta, utrošen na izdržavanje izbeglica, zapravo pripada tim istim izbeglicama Trećeg sveta, i ne predstavlja ni hiljaditi deo ukupne vrednosti opljačkane, ovim ili onim putem, u njihovim zemljama.

Međutim, distribucija superprofita u Prvom svetu nije ujednačena, i najveći deo kolača otpada na poslovne elite zemalja centra, ali tu je i deo koji uživaju ostale klase u zemljama centra, što izvojevano klasnom borbom, što distribuirano u svrhu očuvanja klasnog mira, a u poslednje vreme deproletarizacijom i prekvalifikacijom usled sve veće deindustrijalizacije zemalja centra. Upravo taj deo budžeta, namenjen za širu upotrebu i društvenu izgradnju, nalazi se pred opasnošću od najezde „divlje horde”.15

Azilanti, dakle, dobijaju „pomoć” iz odvojenih fondova kreiranih u te svrhe, koji će biti podvedeni pod „socijalna davanja”, što će umanjiti socijalne benefite lokalcima, a nipošto neće uticati na smanjenje subvencija ili, recimo, vojnih troškova, pa, u skladu sa tim, i ona inicijalna dobrodošlica, koja je rezultat proleterskog impulsa solidarnosti sa ugnjetenima, iščezava pred snagom objektivnih materijalnih okolnosti.

Tome, naravno, doprinosi i moćna medijska mašina, koja dezinformiše niže slojeve stanovništva o izvoru problema, pa ukazuje na broj izbeglica kao glavni faktor pada standarda, socijalnih davanja, kriminala itd… uz, naravno, potenciranje kulturnih razlika kao prepreke mogućstvu uspešne integracije.

Sećate se januarskih seksualnih napada u Kelnu? Iako je odmah potom podignuta medijska hajka na izbeglice, ispostavlja se, eto, da su od 58 optuženih, samo trojica izbeglice16. Dodajmo tome i podatak da se među optuženima nalazi i jedna osoba iz Srbije, što su „naši” mediji slučajno zaboravili da spomenu17.

No, samo nekoliko nedelja kasnije, seksualni napad na reporterku RTBF-a, od strane Nemaca, takođe u Kelnu, pripisan je „alkoholisanim pojedincima”, a ceo slučaj je vrlo slabo medijski ispraćen, i vrlo brzo zataškan.18

Da vidimo sada kako će se ove zajedničke, koordinisane akcije odraziti po druge regione.

EU je potpisala sporazum sa Turskom o zaustavljanju izbeglica na tursko-grčkoj kopnenoj granici. Turska je za svoje usluge zatvaranja granice za izbeglice dobila 3.4 milijardi evra, kao i olakšice pri izdavanju viza za svoje građane koji putuju u EU19.

To znači da će izbeglice morati da biraju drugu rutu, i morskim putem pokušavati da se domognu evropskog kopna. Međutim, Evropa ima plan i za taj scenario. NATO je otpremio svoju flotu u Egejsko more, kako bi zaustavio one izbeglice koje biraju tu rutu, a svi čamci i brodovi sa izbeglicama biće vraćeni u Tursku20.

Na „južnom frontu” Evropa šalje trupe u države poput Somalije i Južnog Sudana, čija je zvanična uloga da „pomognu u rešavanju problema terorizma i migracija”21. Uveliko se sprema i vojna intervencija u Libiji, a britanski premijer je izjavio da se radi o „borbi protiv terorista i krijumčara migrantima”22.

A kakva je situacija na Balkanu?

Domaći mediji nisu izvestili o prošlonedeljnom sporazumu policijskih službi Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije o zajedničkoj akciji zaustavljanja prodora izbeglica u EU23. Ove mere variraju od perfidnog legalnog opstruisanja kretanja izbeglica, do otvorene izgradnje zidova i policijske brutalnosti.

Makedonija je blokirala prolaz svim Avganistancima – koji čine otprilike jednu trećinu svih izbeglica – uz objašnjenje da se radi o „ekonomskim migrantima”. Sirote, neobaveštene službe bezbednosti nemaju informaciju da rat u Avganistanu još traje, a niko da im ukaže na grešku. Sa druge strane, Sirijcima i Iračanima bez odgovarajuće dokumentacije, odnosno biometrijskih pasoša, takođe se zabranjuje prolaz24. Ako se, slučajno, desi da se neki od azilanata kvalifikuju za slobodan prolaz, onda se vrši provera da li su, jedan period života, živeli u „sigurnim” zemljama kao što su Turska i Iran, u kojem se slučaju stiče dodatni argument za zabranu prolaza.

Srbija je prestala da izdaje tranzitna dokumenta izbeglicama, i uvela je meru kojom se zabranjuje svim muškarcima između 14 i 60 godina da apliciraju za azil u Srbiji. Ako budu uhvaćeni u Srbiji, pripadnici ove starosne grupe biće deportovani u zemlju iz koje su ušli. Policija „čisti” sva privremena i prinudna prebivališta izbeglica u tranzitu, kao što je park kraj autobuske stanice u Beogradu, a onima koji bivaju uhvaćeni sledi deportacija25. Biro za koordinaciju službi bezbednosti juče je održao sednicu zbog „potencijalne eskalacije migrantske krize” i donesena je odluka da Vojska Srbije bude stavljena u najviši stepen pripravnosti26.

Vlade Hrvatske i Slovenije, koje se, za razliku od srpske vlade, nisu pretvarale da su liberalne i prijateljski nastrojene ka izbeglicama, direktno odbijaju ulazak u zemlju svim azilantima. Slovenački parlament je kasno u ponedeljak glasao da pošalje vojsku da kontroliše granice (isto veče je i Belgija najavila uspostavljanje pograničnih kontrola na granici s Francuskom, da zaustavi izbeglice, nakon rušenja velikog izbegličkog kampa u Kaleu, da uđu na njenu teritoriju).

U utorak je grčka policija oterala stotine Avganistanaca od, sveže podignute, ograde koja ih deli sa Makedonijom, i najavila dalje akcije u sprečavanju izbeglica da nastave put ka severu27.

Premijer Vučić je, očigledno, napravio veliku grešku izigravajući političara sa liberalnom politikom prema izbeglicama, šireći iluziju da se takve odluke zapravo donose na lokalnom nivou, pa je zbog toga prinuđen na medijsku blokadu kada je izveštavanje o najnovijim merama u pitanju. Bilo bi mu zaista teško da objasni zašto i otkud sad najednom takve mere, kada je svima jasno da izbeglice (verovatno svi zdrave pameti) nemaju nameru da apliciraju za azil ni u jednoj od balkanskih zemalja, ponajmanje Srbiji.

Međutim, neokolonijalna vlast, kao i u prošlogodišnjem slučaja izgradnje mađarskog zida od strane mađarske vlade, nema autonomiju odlučivanja o pitanjima od značaja, pa joj jedino preostaje da sprovodi mere nalogodavaca iz EU, koja je, očigledno, dobro odrešila kesu da ove antiizbegličke akcije širom Evrope, Bliskog istoka i Afrike sinhronizovano sprovede.

Mi znamo da mere, koje su u interesu vladajuće oligarhije EU, kao i lokalne kompradorske buržoazije, nisu u interesu naroda periferije, i naš je interes kao proletarijata kolonije, uvek u konfliktu sa interesom „gazda”, te se trebamo i poneti u skladu sa tim. Prvo i osnovno je pružanje direktne pomoći izbeglicama, ako je moguće prikrivati ih i pomoći im da izbegnu organe „reda”, pomoći u dobrovoljnom krijumčarenju (u skladu sa mogućnostima), sabotirati izgradnju zidova, i iskoristiti svaku priliku za njihovo rušenje, i, naravno, boriti se protiv medijske mašinerije kojom se propagiraju desničarske ideje i šire dezinformacije o poreklu opasnosti po našu klasu, i sve niže društvene slojeve u ovoj, okupiranoj, neokoloniji… jer, kao što reče Malkolm X: „Ako ne budete oprezni, mediji će vas naterati da mrzite ljude koji su ugnjeteni, i volite one koji ih ugnjetavaju.”

Tekst preuzet sa stranice RNP-F

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/12114174/Germany-delivers-further-blow-to-EUs-Schengen-passport-free-zone.html  

  2.  https://www.wsws.org/en/articles/2015/10/23/refu-o23.html  

  3.  http://www.princip.info/2015/10/22/nemacka-ubrzava-deportacije-izbeglica-vojnim-avionima/  

  4.  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/hand-grenade-thrown-at-refugee-shelter-in-germany-in-latest-attack-on-asylum-seekers-in-wake-of-a6842221.html  

  5. http://www.theguardian.com/world/2016/feb/13/police-civilian-militias-attacked-migrants-calais-charity  

  6. http://www.theguardian.com/world/2016/feb/13/police-civilian-militias-attacked-migrants-calais-charity  

  7. http://www.aljazeera.com/indepth/features/2015/12/witch-hunt-poland-barely-visible-refugees-151201111826928.html  

  8. http://www.usnews.com/news/world/articles/2016-02-06/the-latest-turkish-raids-on-factories-making-unsafe-boats  

  9. http://www.theguardian.com/world/2016/feb/13/police-civilian-militias-attacked-migrants-calais-charity  

  10.  http://www.theguardian.com/world/2015/dec/22/one-million-migrants-and-refugees-have-reached-europe-this-year-iom  

  11.  http://www.theguardian.com/world/2015/dec/22/one-million-migrants-and-refugees-have-reached-europe-this-year-iom  

  12.  http://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/eu-silent-over-impact-of-refugees-on-national-budgets/  

  13.  http://www.michaelparenti.org/Imperialism101.html  

  14.  http://monthlyreview.org/product/eurocentrism/  

  15.  http://monthlyreview.org/2015/07/01/imperialism-and-the-transformation-of-values-into-prices/  

  16.  https://www.rt.com/news/332505-cologne-sex-attacks-refugees/ 

  17.  http://www.theguardian.com/world/2016/jan/08/cologne-violence-suspects-include-asylum-seekers  

  18.  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/12141958/Cologne-sex-attacks-Female-journalist-groped-live-on-TV-at-carnival.html  

  19.  http://www.aljazeera.com/news/2015/10/eu-seeks-turkey-stem-flow-refugees-151015172702068.html  

  20.  http://www.dw.com/en/nato-agrees-on-guidelines-for-refugee-mission-in-aegean-sea/a-19072120  

  21.  http://www.dw.com/en/nato-agrees-on-guidelines-for-refugee-mission-in-aegean-sea/a-19072120  

  22.  http://www.theguardian.com/world/2015/dec/17/britain-hopes-to-send-hundreds-of-troops-to-libya-peace-deal  

  23. https://www.washingtonpost.com/world/europe/migrants-find-doors-slamming-shut-across-europe/2016/02/23/056b0f78-d9a1-11e5-8210-f0bd8de915f6_story.html  

  24. https://www.washingtonpost.com/world/europe/migrants-find-doors-slamming-shut-across-europe/2016/02/23/056b0f78-d9a1-11e5-8210-f0bd8de915f6_story.html  

  25.  https://noborderserbia.wordpress.com/2016/02/23/new-more-restrictive-more-repressive-system-in-serbia/  

  26. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=02&dd=24&nav_category=11&nav_id=1100344  

  27.  http://www.theguardian.com/world/2016/feb/23/greece-implores-macedonia-to-reopen-border-to-refugees  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.