Nemačka: Amazon koristi neonaciste da drži radnike pod kontrolom

amazon-gtNajveći svetski internet supermarket Amazon nalazi se pred skandalom u Nemačkoj nakon što je kanal ARD objavio dokumentarac koji prikazuje kako ova kompanija koristi neonaciste kao redare radi zastrašivanja njihove imigrantske radne snage.

Prema navodima dokumentarnog filma, Amazon upošljava redare preko kompanije HESS sikjuriti (eng. HESS Security) da bi uvodili red među više od 5.000 privremenih radnika koji pristižu iz svih delova Evrope. Ovi redari u svojim karakterističnim crnim uniformama, vojnim čizmama i frizurama, obezbeđuju i hostele u koje Amazon smešta strane radnike. Prema svedočanstvima iz dokumentarca, mnogim radnicima ulivaju strah. Među njihovim aktivnostima sprovođenja reda su i pretresi kuhinja i soba.

ARD navodi da je ime firme HESS aluzija na Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa, a direktor firme je izvesni Uve L. koji je u tesnoj vezi sa fudbalskim huliganima i osuđenim neonacistima poznatim policiji. Neki od redara vidno nose garderobu robne marke Tor Štajnar (nem. Thor Steinar), usko vezane za ekstremnu desnicu u Nemačkoj, ali i drugim evropskim zemljama. Nemačka fudbalska liga je zabranila ovu robnu marku zbog veze sa neonacistima, a igrom sudbine i Amazon ju je povukao iz prodaje iz istog razloga još 2009. godine.

Pri pokušaju snimanja reportaže u jednoj od stambenih prostorija koje ova firma obezbeđuje, radnici HESS-a su pokušali da oduzmu svu opremu, a ekipu su zadržali gotovo sat vremena dok policija nije došla i oslobodila ih.

Hajner Rajman, glasnogovornik Ujedinjenog sindikata usluga, navodi da Amazonovi privremeni radnici rade u smenama od osam sati tokom kojih pređu do 17 kilometara, a mogu biti otpušteni proizvoljno. Pri dolasku u Nemačku, saopštava im se da će im plata biti niža od one u oglasu za posao na koji su se javili, međutim, kako kaže Rajman: „Nemaju načina da se žale. Previše se plaše povratka u svoju zemlju bez posla.”

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/amazon-used-neo-nazi-guards-to-keep-immigrant-workforce-under-control-in-germany-8495843.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.