Jemen: Huti naneli ponižavajući poraz saudijskoj koaliciji u provinciji Taiz

houthis

Koalicija arapskih monarhija predvođena Saudijskom Arabijom, uz podršku stranih plaćenika, izvršila je ofanzivu širokog obima na glavni grad provincije Taiz. Napad je bio usmeren na snage odbrane Huta na zapadnom sektoru ovog grada na jugozapadu Jemena.

Napad je, međutim, doživeo neuspeh budući da su ga Huti, 33. brigada Armije Jemena i 48. brigada Republičke garde, u potpunosti razbili. Prema vestima jemenske agencije Al-Džaba, poginulo je više od 55 pripadnika koalicije, uključujući redovne vojnike i plaćenike, kao i nekoliko komandira grupa.

Sledećeg dana, u utorak, Armija Jemena je, navodno, eliminisala saudijskog komandira plaćeničkih snaga, Ganema al-Azazija, u blizini baze bataljona PVO u provinciji Taiz. Među eliminisanima je i nekolicina militanata Al-Kaide koji su učestvovali u pokušaju zauzimanja grada Taiza.1

Uprkos uspesima snaga odbrane Jemena, Saudijska Arabija ne prestaje da kažnjava civilno stanovništvo Jemena vazdušnim napadima. U jučerašnjem napadu na pijacu ubijeno je bar 41 lice, a 35 je ranjeno. Prema izjavama Doktora bez granica, među poginulima ima i dece, a broj nije konačan.

Iako nisu direktno umešane u ovaj sukob, imperijalističke zemlje su se našle na udaru javnosti jer se u ovim zločinima protiv čovečnosti Saudijske Arabije nad nenaoružanim građanima Jemena koristi oružje mahom iz SAD i EU.2

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.almasdarnews.com/article/yemeni-army-houthis-deliver-saudi-army-embarrassing-defeat-taiz-55-killed/ 

  2. http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-arabia-coalition-market-yemen-war-crisis-a6932771.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.