Ali Hamnei: „Prevareni smo povodom nuklearnog sporazuma”

Foto: AFP

Vrhovni verski vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, juče je optužio SAD za prevaru, i rekao da „ne ispunjavaju” data obećanja vezano za prošlogodišnji nuklearni sporazum sa Iranom, prenosi Al Ahli online.

Obeležavajući iransku Novu godinu, u televizijskom govoru u gradu Mašhad, Hamnei je rekao da su Amerikanci „ukinuli sankcije Iranu samo na papiru, ali to ne sprovode i na terenu”.

Američki sekretar Trezora „radi dan i noć na onemogućavanju Irana da izvuče neku korist od nuklearnog sporazuma”, rekao je on.

Hamnei je izrazio zabrinutost po pitanju odnosa budućeg američkog predsednika prema Iranu, uz napomenu da se sadašnji učesnici predizborne kampanje takmiče u količini uvreda prema Iranu.

Verski vođa je takođe rekao da se Evropa i dalje ustručava poslovanja sa Iranom, zbog straha od SAD.

„U zapadnim zemljama i mestima koja su pod uticajem SAD, naše bankarske transakcije i repatrijacija naših sredstava iz njihovih banaka ne teku glatko, samo zbog straha od Amerikanaca”, rekao je Hamnei.

Zbog toga bi, kako je rekao, Iran trebalo da bude ekonomski samostalan, jer Amerika i njeni saveznici nisu pouzdani partneri. On je dodao da SAD vrše pritisak na Iran da se odrekne revolucionarnih i islamskih principa, posebno u pogledu regionalne politike.

Podsetimo, Iran je pristao da se odrekne nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija međunarodne zajednice.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.