Hakovanje mozga moguće uz pomoć programa ciljanog treninga neuroplastičnosti u razvoju DARPA

giphy-2

Za ciljeve odbrane, veoma je bitno obučiti mozgove vladinih agenata i sigurnosnog osoblja. Međutim, radi se o veoma skupom, dugotrajnom i obeshrabrujućem procesu jer uključuje sve, od učenja stranih jezika do kriptografije. Kao rešenje za to, DARPA1 radi na pronalaženju rešenja za stimulaciju perifernih nerava ljudskog tela koje bi obmanulo mozak da misli da uči brzo. Sa tim ciljem, DARPA planira da pokrene program ciljane obuke neuroplastičnosti koji iskorišćava sposobnost mozga da neprestano preuređuje svoje funkcije i strukturu kao odgovor na iskustva u učenju novih veština.

DARPA je izdala zvanično saopštenje u kojem se objašnjava da se ovaj program razvija zarad preciznog i bezbednog modulisanja perifernih nerava radi postizanja kontrole sinaptičke plastičnosti tokom obuke za sticanje kognitivnih veština.

Obično je mozak taj koji donosi odluke i šalje signale perifernim (nervnim) granama, a upravo je to ono što nas sili da kažemo ono što želimo ili da naučimo nove koncepte ili veštine. Međutim, premisa ciljana obuka neuroplastičnosti se zasniva na mehanizmu podstrekivanja signala u ekstremitetima koji se potom prosleđuju u mozak da bi se izmenila njegova struktura. To znači da ova agencija planira da stimuliše određene periferne nerve kao okidač za oslobađanje izvesnih molekula. Usled oslobađanja molekula u mozgu, neuroni se preuređuju i tako se postiže cilj poduhvata.

Ne radi se o naročito neobičnom pristupu jer mozak već funkcioniše na ovaj način: on neprestano preuređuje svoju funkciju i strukturu, naročito tokom procesa učenja. Stoga, pojačavanje novih moždanih veza uz pomoć vanjskih podsticaja umesto ponavljanja i vežbe, ubrzaće težnju mozga da upija nove informacije.

Prema rečima menadžera programa Daga Vebera, radi se o načinu za otvaranje „kritičnog perioda” mozga, tj. perioda u kojem je mozak najspremniji da uči.

DARPA je odbila da otkrije detalje vezane za ovaj novi projekat. Ono što je poznato za sada je obim ovog istraživanja kao i to da se program nalazi u početnoj fazi. Agencija pokušava da privuče naučnike i industrijske predstavnike radi pomoći u razvoju ove tehnologije organizujući konferenciju u aprilu ove godine pod nazivom „Dani predlagača” (eng. Proposer’s Day).

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Agencija za projekte odbrambenog naprednog istraživanja, eng. Defense Advanced Research Projects Agency, najpoznatija kao tvorac interneta 

Source: https://www.hackread.com/hacking-brain-darpa-targeted-neuroplasticity-training-program/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.