Egipat poklonio ostrva Saudijskoj Arabiji iz zahvalnosti za ekonomsku pomoć

Foto: Marc Ryckaert

Egipat je u nedelju poklonio Saudijskoj Arabiji dva ostrva u Crvenom moru, kao znak zahvalnosti za ogromnu ekonomsku pomoć koju je primio od dolaska na vlast generala Abdela Fataha al-Sisija.

Ostrva Sanafir i Tiran su nenaseljena, a nalaze se u Crvenom moru na ulazu u zaliv Akaba. Ova ostrva su nekada obeležavala granicu između Osmanlijskog carstva i britanskih kolonijalnih poseda na severu Afrike, da bi najzad pripala Egiptu nakon sporazuma u Kamp Dejvidu, potpisanog 1982. godine.

Saudijska Arabija, zajedno sa drugim arapskim zemljama Persijskog zaliva, pumpa milijarde dolara u egipatsku ekonomiju otkako je vojska svrgnula demokratski izabranog predsednika Muhameda Morsija 2013. godine.

Analitičari kažu da je saudijsko kraljevstvo ipak razočarano nedostatkom ekonomskog napretka u Egiptu. Stoga, sada zahtevaju ekonomske sporazume koji bi mogli dovesti do povraćaja investicija.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi je ključni regionalni saveznik Zapada u severnoj Africi, a prethodno smo izvestili o najnovijoj izjavi izraelskog ministra odbrane Moše Jalona, da Izrael stoji iza njegovog dovođenja na vlast.

 

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.