Radi li Mahmud Abas za Izrael?

Foto: Reuters/Mohamed Torokman

Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) optužio je u ponedeljak palestinske vlasti (PA) predsednika Mahmuda Abasa da stoje iza odluke o ukidanju mesečnih sredstava PFLP-u, koje ova organizacija dobija od palestinskog nacionalnog fonda u okviru PLO.

PFLP, palestinska komunistička organizacija, je druga po veličini frakcija u PLO posle Abasovog Fataha. Ali, za razliku od Fataha i ostalih članica PLO, kojima je status međunarodno priznatih terorističkih organizacija uklonjen nakon sporazuma u Oslu 1994. godine, PFLP se još uvek nalazi na američkoj i EU terorističkoj listi.

Prema navodima PFLP, sredstva za februar i mart im nisu dostavljena zbog Abasove odluke da ukine finansiranje grupama koje predstavljaju realnu pretnju po bezbednost Izraela.

Dok Abas nije dao eksplicitan razlog za ukidanje pristupa Nacionalnom fondu organizaciji PFLP, špekulisalo se da je ovaj potez usledio nakon što je PFLP oštro kritikovao saradnju palestinskog predsednika sa izraelskom bezbednosnom službom.

Rabah Muhana, visoki zvaničnik PFLP-a, rekao je da su komunisti saznali za tu saradnju pre samo nekoliko dana, i da se Abas ne konsultuje sa drugim frakcijama PLO pri donošenju ovakvih odluka.

„To je jednostrana odluka, a mi ćemo izneti svoje neslaganje pred Izvršni odbor za diskusiju unutar PLO i pokrenuti pitanje pre samog Abasa”, rekao je Muhana.

Islamski pokret Hamas je takođe osudio Abasovu odluku da ukine finansijska sredstva PFLP-u, u ponedeljak, a portparol Sami Abu Zuhri je rekao da „Abas koristi novac da iznudi političke ustupke i usvoji programe koji su nacionalno odbijeni”. Abu Zuhri je rekao da Hamas veoma ceni stavove organizacije PFLP i pozvao Abasa da povuče ovaj sramni potez.

Abas je nedavno dao intervju za izraelski Kanal 2 u kojem je obećao da će nastaviti bezbednosnu saradnju sa Izraelom i da njegova organizacija osuđuje napade Palestinaca na izraelske vojnike.1

Odmah potom, u saopštenju koje je objavio na svom sajtu prošle nedelje, PFLP je pozvao PLO i njene institucije da se „suprotstave… Abasovim izjavama za cionističke medije”, kao i da delegacija PA povuče izjave o saučešću zbog smrti izraelskog generala Munira Amara, šefa civilne administracije u Judeji i Samariji, koji je poginuo u avionskoj nesreći u Galileji prošlog meseca.

PFLP je saopštio da Abasovo „sramno ponašanje” reflektuje njegovu „podređenost strukturama okupacije i njenom mehanizmu represije. Ove akcije su prešle sve granice, i tradiciju palestinskog naroda, i podrivaju palestinski pokret za nacionalno oslobođenje i njegove principe i odluke”.

Osim javnog priznanja o bezbednosnoj saradnji sa Izraelom, Fatah se takođe suočava sa optužbama da je pomogao izraelskim agentima Mosada da ubiju komunističkog aktivistu, i člana PFLP, Omara Naifa, u palestinskoj ambasadi u Bugarskoj, prošlog meseca.2

Abas je takođe na udaru Hamasa i PFLP zbog izjave da palestinska policija prati učenike srednjih škola u potrazi za pojedincima koji su naoružani noževima, dok se istovremeno palestinska deca svakodnevno suočavaju sa cionističkom ratnom mašinerijom na kontrolnim punktovima i na ulicama palestinskih gradova.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/210177  

  2.  http://www.princip.info/2016/02/29/izraelski-mosad-izvrsio-atentat-na-palestinskog-komunistickog-aktivistu-u-bugarskoj/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.