Franc Fanon i Tomas Sankara u Domu omladine Beograda

U okviru programa “Kustendorf u Domu ” premijerno će u Beogradu biti prikazani filmovi “O nasilju” Goran Olssona, po knjizi Franca Fanona, i “Kapetan Tomas Sankara” Kristofa Kupelina.

Dva filma koja su na ovogodišnjem Kustendorfu izazvala burne reakcije, kako zbog stila tako i zbog stava. To su politički dokumentarci, izuzetnih umetničkih dostignuća i upečatljivog filmskog izraza, koje prožima beskompromisni antiimperijalizam. Filmske priče o borcima za slobodnu Afriku i oslobođenje čitavog čovečanstva. Nakon Kustendorfa, borba za dekolonizaciju filma nastavlja se u Domu omladine Beograda!

20.04, 20h, O NASILJU, 2014, režija Göran Olsson, po knjizi Frantza Fanona

Američka pop zvezda Lorin Hil vodi nas kroz dokumentarni film “O nasilju”, nastao na osnovu radikalnog anti-kolonijalnog eseja Franca Fanona, koji raskrinkava samu suštinu evropskog kolonijalizma i imperijalizma. Film govori o afričkim nacionalnim pokretima za nezavnisnost 60ih i 70ih godina prošlog veka koji su poljuljali kolonijalnu vladavinu bele manjine. Film je dobio nagradu na filmskim festivalima u Berlinu i Geteborgu i izazvao velike polemike zbog oštrine stila i beskompromisnosti stava.

v

21.04, 20h, KAPETAN TOMAS SANKARA, 2012, režija Christophe Cupelin

Film je dokumentarni portet Tomasa Sankare, predsednika Burkine Faso od 1983. pa sve do atentata na njega 1987, sastavljen isključivo od arhivskih snimaka u formi uzbudljivog političkog dokumentarca. Beskompromisan u nameri da oslobodi svoju zemlju i transformiše mentalit svojih sugrađana, otvoreno izazivajući svetski poredak i političke velesile tog vremena, Sankara se snažno izdvaja u istoriji Afrike i sveta.

f

Sve projekcije se održavaju u Domu omladine Beograda 20.-21. aprila 2016. godine sa početkom u 20 časova. Cena ulaznice je 200 dinara

a

 

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.