Studenti kaznili predsednika Abasa glasajući za Hamas i PFLP

Na Birzeit Univerzitetu u okupiranoj Zapadnoj obali, održani su izbori za studentski parlament, a organizacija predsednika Mahmuda Abasa – “Fatah” – prvi put je izgubila izbore.

Prema izbornim rezultatima, Hamas je pobedio sa ukupno 3.481 glasova, Fatah je pao na drugo mesto sa 3.035 glasova , dok je na veliko iznenađenje svih, komunistička organizacija Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) osvojila treće mesto sa 668 glasova.

Nijedna od preostalih stranaka nije osvojila preko 150 glasova, pa će imati tek po jednog predstavnika u studentskom parlamentu.

Odziv birača je bio 77 odsto svih studenata sa pravom glasa, kojih je ukupno 9.892.

Politički posmatrači širom zemlje pažljivo su pratiti ove studentske izbore jer se smatra da je Birzeit Univerzitet sedište političkog aktivizma na Zapadnoj obali.

Ovi rezultati su zabrinuli kako Fatah tako i Izrael, jer pokazuju da Hamas i PFLP dobijaju na popularnosti među omladinom, ne samo u Gazi, već i u Zapadnoj obali, nezadovoljni sve otvorenijom saradnjom liberalnog Fataha sa snagama okupacije, i fokusiranjem na političku borbu protiv Hamasa, umesto protiv Izraela.

Tarik Rabi, portparol Hamasa, rekao je za Middle East Eye: “Očekivali smo borbu, ali ne i ovako glatku pobedu! Zahvalni smo studentima koji veruju u našu volju i sposobnost da promenimo stvari. Mislim da su studenti glasali za nas, jer su učesnici naših projekata i aktivnosti, što dokazuje i najveći broj glasova za Hamas”.

Amdžad Hasan, student elektrotehnike je rekao: “Glasao sam za Hamas, nakon što sam protekla dva puta glasao za Fatah i nisam video nikakve promene…samo puno priče bez dela”.

Studentski izbori u Palestini uvek protiču u demokratskoj atmosferi, bez ikakvih incidenata, i smatraju se pouzdanim odrazom palestinskog političkog raspoloženja, naročito među mladim i obrazovanim ljudima.

Studentski izbori su, pre nekoliko dana, održani i na Politehničkog univerziteta u Hebronu, gde su rezultati veoma slični onima iz Birzeita, pa je redosled – Hamas, Fatah, PFLP – i ovde važeći.

Bitno je napomenuti da su Hamas i PFLP osvojili veći broj glasova nego ikada do sada, pa imaju razloga za slavlje, a analitičari smataju da je saradnja ove dve organizacije na vidiku, s obzirom da se PFLP rapidno udaljava od politike koju zastupa koalicija PLO na čelu sa Fatahom, a razmena lepih reči i saopštenja solidarnosti između ove dve organizacije sve su češća.

Takođe, obe organizacije zastupaju politiku jedinstva palestinskog oružanog otpora doseljeničkom kolonijalizmu Izraela.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.