Filipini: Na pomolu revolucionarna vlada?

duterte-joma-sisonSenator i kandidat za potpredsednika  Antonio Triljanes je rekao proteklog utorka da je kandidat PDP-a Rodrigo Duterte sklon stvaranju revolucionarne vlade uz pomoć Hose Maria Sisona, osnivača Komunističke partije Filipina. Triljanes je penzionisani mornarički oficir koji je robijao zbog predvođena pobune tokom vladavine Aroja.

Sison je ranije izjavio da je moguć prekid vatre između komunista i vlade ako Duterte bude postao predsednik. Rekao je da je Duterte bivši militant Kabatang Makabajana, radikalnog studentskog pokreta osnovanog 1964. godine. Sison  živi u izgnanstvu u Holandiji od 1987. godine, a rekao je da je njegov povratak moguć pod Duterteovom administracijom.

Duterte je potvrdio da je u razgovoru sa Sisonom u vezi za inicijalnim planovima za zajedničku upravu. On je rekao da će kongres utvrditi parametre tog dogovora, a da će u diskusiju biti uključeni svi, naročito oružane snage. Takođe je obrazložio tvrdnju da želi da uspostavi revolucionarnu vlast, tvrdeći da je mislio na sprovođenje reformi u državnim agencijama, a naročito u biroima za carinu i unutrašnje prihode. Međutim, drugom prilikom je pretio da će zatvoriti kongres bude li bilo pokušaja za njegov opoziv kao predsednika.1

U razgovoru između Dutertea i Sisona putem Skajpa, predsednički kandidat je rekao da bi „pratio put socijalizma” i dodao: „Ja sam socijalista. Iako nisam član KPF-a, pripadam levici. Ljut sam na oligarhiju. Goje se od [naše] zemlje. Dopuštaju im se poreske olakšice… To tako ne može. Obećavam čistu i fer vladu za sve”. Sison se složio i rekao da Duterte kao predsednik može mnogo postići i ostvariti svoju viziju za dobrobit svih Filipinaca.

Ovaj razgovor je ujedno olakšao i oslobađanje petorice zarobljenih policajaca krajem aprila.2

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://news.abs-cbn.com/halalan2016/nation/05/03/16/duterte-eyeing-revolutionary-govt-with-joma-sison-trillanes 

  2. http://interaksyon.com/article/127143/duterte-to-communist-party-of-ph-founder-for-the-first-time-there-will-be-a-leftist-president 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.