Korumpirani venecuelanski bankar dobio azil u SAD-u

eligio_cedexo.jpg_1718483346Elihio Sedenjo, dobio je azil u SAD-u nakon što je pobegao iz Venecuele 2009. godine zbog tužbe za korupciju. Njegovo ime se pojavilo u dokumentima iz Paname.

Novinar sa pristupom dokumentima iz Paname je potvrdio da se ime odbeglog venecuelanskog bankara Elihia Sedenja u njima spominje, saopštava teleSUR.

„Elihio Sedenju je tu”, kaže novinar u imejl odgovoru na upit. Jedan od prvih članaka o dokumentima iz Paname je saopštio da se u njima nalaze imena građana Venecuele koji su uživali usluge pravne firme Mosak-Fonseka koja se specijalizuje za utaju poreza. „Sada pokušavamo da shvatimo kada je otvorio račune i šta je sa njima uradio”.

Dok je živeo u Venecueli, Sedenjo je bio predsednik Bolivar-Banpro finansijske grupe, a pre toga predsednik Banke Kanarias. Uhapšen je 2007. godine zbog kršenja venecuelanskog zakona o valuti i upuštanja u nelegalne transakcije za dobijanje dolara. U to vreme, Venecuela se borila sa kursom valute kojim se manipulisalo spolja, kao i sa „poplavom” tržišta dolarima. On se optužuje da je pomogao konzorcijumu MikroStar, drugoj finansijskoj ustanivi, da dobije američke dolare.

MikroStar je zatražio da uveze 27 miliona dolara za kupovinu računara. Javni tužilac je otkrio neregularnosti u proceduri za uvoz i podneo prijavu protiv Sedenja i Gustava Araisa, direktora Mikrostara.

Nakon više od dve godine neregularnosti koje su odlagale suđenje, Sedenjo je pušten decembra 2009. godine. Ubrzo potom je pobegao u SAD. Sudija koji ga je pustio na slobodu, Maria Lurdes Afiuni, uhapšena je zbog korupcije, zloupotrebe položaja, pomoći u izbegavanju pravde i zaveri u vezi sa Sedenjovim bekstvom. Afiuni je puštena uslovno 2013. godine.

Američki ambasador u Venecueli, Patrik Dadi, je 17. decembra 2009 godine poslao poruku Vašingtonu u kojoj kaže da „postoje informacije koje povezuju Sedenja sa zločinačkim aktivnostima uključujući i nezakonito sticanje dve banke”. On je bio obazri da SAD ne objavi nikakvo saopštenje vezano za Sedenjov pravni status. „Takve izjave bi nas dovele u klopku jer bi vlada Venecuele mogla da prikaže da je SAD u dosluhu sa korumpiranim bankarima”, rekao je u poruci.

U to vreme, ambasada SAD je verovala da „je makar sedam [venecuelanskih] bankara za kojima se vrši potraga u vezi sa skorašnjim bankarskim, u SAD-u”. Bez obzira na to, Dadi je ohrabrivao vladu SAD-a da Sedenju da azil. Azil je prihvaćen maja 2011. godine, a on trenutno živi u SAD-u.

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Venezuelan-Banker-Given-Asylum-By-US-Found-in-Panama-Papers--20160428-0051.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.