Kuba programom vakcinacije iskorenila akutni hepatitis B kod dece

f0012003Kao rezultat programa vakcinacije na Kubi, od 1999. godine nije zabeležen ni jedan slučaj akutnog hepatitisa B kod dece ispod pet godina, a od 2006. godine ni kod dece do 15. godina, saopštava Gustavo Siera Gonsales, direktor za politiku prema nauci državnog preduzeća BioKubaFarma (BioCubaFarma).

Dr. Siera, govoreći na konferenciji za štampu koju je sazvala Kancelarija kubanske industrijske svojine i Svetska organizacija za intelektualnu svojinu 10. maja u Havani, rekao je da Kuba danas proizvodi 10 od 13 vakcina koje su u upotrebi u njenom zdravstvenom sistemu. One su omogućile da se iskoreni devet bolesti, a pet se drži na veoma niskom nivou zaraznosti.

Direktor BioKubaFarme je takođe napomenuo da se razvija vakcina za koleru u saradnji sa Institutom Finlaj, Nacionalnim naučnoistraživačkim centrom i Medicinskim institutom Pedro Kouri i nalazi se u završnim fazama kliničkog ispitivanja. Između ostalog, BioKubaFarma sprovodi drugu fazu kliničkog ispitivanja za Eberprovak (Heberprovac) za rak prostate, a pokazuje pozitivne rezultate.

Od kraja 2015. godine, BioKubaFarmi je priznato 2,438 patenata na međunarodnom nivou od kojih je većina za biotehnološke proizvode, zatim medicinsku opremu i dijagnostičke aparate.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://en.granma.cu/cuba/2016-05-11/cuba-eliminates-acute-hepatitis-b-in-children

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.