Saudijska Arabija primorana na prekid vatre usled ponižavajućeg poraza

Yemen1Saudijska vojska koja predvodi koaliciju zemalja u agresiji na Jemen, pretrpela je ponižavajući poraz od snaga Hutija protekle nedelje u kojem je izgubila preko 500 vojnog osoblja tokom napada na okrug Midi u guberniji Hadža. Kao posledica propalog napada i pretrpljenih gubitaka, saudijski režim je primoran da ponudi dogovor o prekidu vatre Hutijima.

Obe strane su se dogovorile o privremenom primirju u Midiju, ali uprkos tome, borbe se i dalje vode u jugozapadnom Jemenu i obližnjoj guberniji al-Džavf. Uz primirje u Midiju, saudijske snage su pristale da se povuku iz grada Rabuaha koji je pod kontrolom vojske Jemena. Uz primirje, obe strane su se obavezale da razmene zarobljene i ranjene.1

Iako se vojska Jemena zalagala za održanje prekida vatre u zemlji, Saudijska Arabija je sprovela 94 vazdušna napada pri čemu je život izgubilo na desetine civile. Jemen je na ove provokacije odgovorio ispaljivanjem balističke rakete na vojnu bazu Hamis Mušait. ((http://english.almanar.com.lb/adetails.php?eid=269168&cid=23&fromval=1))

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.almasdarnews.com/article/saudi-armys-offers-peace-houthis-humiliating-defeat-midi/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.