Kuba nudi besplatne studije medicine siromašnim Afroamerikancima!

Foto: Geledes

Kubanska vlada decenijama unazad sponzoriše studente medicine iz Trećeg sveta koji žele da steknu diplomu sa Univerziteta u Havani, ali malo je poznato da Kubanci nude besplatno visoko obrazovanje i Afroamerikancima.

Mada, postoji začkoljica – moraju se obavezati da će po završetku studija i povratku kući, raditi kao zdravstveni radnici u siromašnim četvrtima američkih gradova.

U septembru 2000. godine, prilikom posete Njujorku za Milenijumski samit Ujedinjenih nacija, kubanski predsednik Fidel Kastro saopštio je u svom govoru da će besplatne studije medicine na Kubi biti obezbeđene za Afroamerikance i Latinose sa niskim primanjima – pod uslovom da se diplomci vrate u SAD da pomognu siromašnim zajednicama.

Prvi američki studenti su upisali Latinoameričku školu medicine u Havani 2001. godine, a od tada se redovno prijavljuju svakog avgusta.

Godinu dana pre donošenja ove odluke, afroamerički član Kongresa Beni Tompson posetio je Kubu i ukazao na nedostatak medicinskog osoblja u zdravstvenim centrima u siromašnim oblastima Misisipija, nakon čega je Fidel Kastro rešio da pomogne.

Do 2015. godine je diplomiralo 47 američkih studenata i trenutno rade u američkim bolnicama.

S obzirom da su školarine u Srbiji svake godine sve više, a ekonomski se srozavamo na nivo zemalja Trećeg sveta, kubanske stipendije za one koji žele da studiraju medicinu iz naše zemlje bile bi od velike pomoći.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.