Kuba nudi besplatne studije medicine siromašnim Afroamerikancima!

Foto: Geledes

Kubanska vlada decenijama unazad sponzoriše studente medicine iz Trećeg sveta koji žele da steknu diplomu sa Univerziteta u Havani, ali malo je poznato da Kubanci nude besplatno visoko obrazovanje i Afroamerikancima.

Mada, postoji začkoljica – moraju se obavezati da će po završetku studija i povratku kući, raditi kao zdravstveni radnici u siromašnim četvrtima američkih gradova.

U septembru 2000. godine, prilikom posete Njujorku za Milenijumski samit Ujedinjenih nacija, kubanski predsednik Fidel Kastro saopštio je u svom govoru da će besplatne studije medicine na Kubi biti obezbeđene za Afroamerikance i Latinose sa niskim primanjima – pod uslovom da se diplomci vrate u SAD da pomognu siromašnim zajednicama.

Prvi američki studenti su upisali Latinoameričku školu medicine u Havani 2001. godine, a od tada se redovno prijavljuju svakog avgusta.

Godinu dana pre donošenja ove odluke, afroamerički član Kongresa Beni Tompson posetio je Kubu i ukazao na nedostatak medicinskog osoblja u zdravstvenim centrima u siromašnim oblastima Misisipija, nakon čega je Fidel Kastro rešio da pomogne.

Do 2015. godine je diplomiralo 47 američkih studenata i trenutno rade u američkim bolnicama.

S obzirom da su školarine u Srbiji svake godine sve više, a ekonomski se srozavamo na nivo zemalja Trećeg sveta, kubanske stipendije za one koji žele da studiraju medicinu iz naše zemlje bile bi od velike pomoći.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.