Usrećili čoveka zamenom identiteta

Foto: NCA/Polizia di stato

Britanska Nacionalna agencija za kriminal sprovela je, u saradnji sa italijanskom policijom, akciju hapšenja čoveka za koga se sumnja da je jedan od vođa krijumčarske mreže u severnoj Africi.

Mered Medani se smatra jednim od organizatora operacija krijumčarenja ljudi u Evropu, a prema medijskim navodima uhapšen je u prošli utorak u Sudanu, i izručen Italiji, gde će se suočiti sa optužbama na sudu.1

Međutim, kada su objavljene fotografije njegovog izručenja na rimskom aerodromu, nije dugo trebalo da se oglase rođaci, prijatelji i poznanici žrtve i saopšte javnosti da čovek sa fotografija nije Mered Medani.2

Umesto krijumčara teškog nekoliko miliona dolara, engleska i italijanska služba su uspele da uhapse i dovedu u Italiju siromašnog 29-godišnjeg eritrejskog izbeglicu Medanija Tesfamariama, koji je svoje putovanje u Evropu odložio zbog nedostatka finansija, i privremeno se smestio u izbegličkoj četvrti sudanskog glavnog grada Kartuma.

Medani Tesfameriam je po zanimanju stolar, i nema kriminalni dosije.

Nakon što su se oglasili rođaci i prijatelji Tesfameriama, osramoćena britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA), izjavila je da je “prerano da se spekuliše” u vezi sa tvrdnjama, i da se radi na utvrđivanju identiteta uhapšenog.

Čak su i izbeglice koje su preko traženog krijumčara ljudima doputovale u Evropu potvrdile da se radi o zameni identiteta.

Zanimljivo je da je Tesfameriam u jednom od statusa na društvenim mrežema nedavno napisao kako čovek nikada ne treba da izgubi veru, jer “Bog ima najneverovatnije planove za nas”.

“Siguran sam da će postati bogat čovek zbog ove greške”, rekao je Andria Tasfai, prijatelj koji je proveo deo izbeglištva u Kartumu sa Tesfameriamom. “Voleo bih da sam ja imao tu sreću da me odvezu u Rim specijalnim avionom”, dodao je on.

Sigurni smo da je akcija britanske i italijanske policije usrećila oba Medanija.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-sudan-smuggler-insigh-idUSKCN0YY0W3  

  2.  http://www.bbc.com/news/world-europe-36486010  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.