Musolini kao britanski agent

benito-mussolini-in-dress-002Još uvek nije sasvim jasna dimenzija direktne ili indirektne podrške usponu fašizma u Evropi ’20-ih i ’30-ih godina proteklog veka. Međutim, prema pisanju Toma Kingtona za britanski list Gardijan, italijanski fašistički vođa Benito Musolini je politički život započeo kao engleski agent.

Kako ukazuju podaci koje su istoričari izneli 2009. godine, fašistički diktaktor je počeo da se bavi politikom 1917. primavši 100 funti sterlinga nedelju od engleske obaveštajne službe MI5. U tom periodu je 34-godišnji Musolini kao novinar šireći propagandu da Italija nastavi borbu u Prvom svetskom ratu uz saveznike pokušavao da spreči demonstracije u korist mira.

Musolinijevu platu je odobrio britanski parlamentarac i agent MI5 Semjuel Hor koji se tada nalazio u Rimu. On je upravljao mrežom od oko stotinak doušnika.

Piter Martland, istoričar za Kembridža, objašnjava da je za Italija za Britaniju postala najnepouzdaniji saveznik naročito zbog povlačenja iz intervencije protiv revolucije u Rusiji. Istoričar naglašava da je nedeljna plata koju je Musolini primao tokom perioda od godinu dana danas iznosila oko 6,000 funti sterlinga.

Kao dodatak objavljivanju Musolinijevog proratnog lista Narod Italije, Horu je predlagao napad na demonstracije vojnih veterana u Milanu protiv rata. Međutim, veze između fašističkog diktatora i Engleske se nisu na tome završili. Nakon što se Musolini učtvrstio na vlasti 1935. godine, sa Horom koji je u međuvremenu postao ministar spoljnjih poslova, potpisao je dogovor Hor-Laval. Po ovom dogovoru Etiopija je ostavljena pod italijanskom okupacijom.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://haber.sol.org.tr/dunya/mussolini-kariyerine-ingiliz-ajani-olarak-baslamis-161629

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.